Magazin     | 07.05.2021. 10:31 |

U Beču pokrenuta online platforma na kojoj stariji nude kurseve slastičarstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Bečki lokal "Vollpension" je uslijed zatvaranja zbog pandemije koronavirusa pokrenuo online platformu na kojoj stariji sugrađani nude kurseve slastičarstva. Projekt "Bake Against Poverty" se sada širi na međunarodnom nivou za sve iznad 65 koji žele obezbijediti dodatnu zaradu,saopćila je Eurocomm-PR Sarajevo Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kafić "Vollpension" (puni pansion) je uspješna priča društveno odgovornog poduzetništva za starije generacije. Ugostiteljski objekat je zamišljen kao mjesto zbližavanja, gdje stariji građani pripremaju kolače te ih poslužuju gostima uz svoje životne priče. Ovo zaposlenje na pola radnog vremena osobama iznad 65 godina uz penziju osigurava dodatnu zaradu i štiti ih od usamljenosti. Međutim, kao i u drugim mjestima, i u Beču su se ugostiteljski objekti morali prilagoditi uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Tako je "Vollpension" krajem prošle godine pokrenuo online platformu na kojoj stariji građani nude kurseve slastičarstva i od djedova i baka napravio influencere i youtubere.

U okviru projekta održano je više od 100 kurseva sa preko 500 polaznika. Ovaj model digitalnog osnaživanja starijih generacija će sada biti dostupan u cijelom svijetu. Međunarodnom kampanjom "Bake Against Poverty" pozvani su svi iznad 65 godina da se prijave kao online slastičari, ostvare dodatni prihod te stupe u kontakt s mlađim generacijama.

U socijalnom preduzeću "Vollpension" zaposleno je 80 osoba. Pola uposlenika je starije od 60 godina, žive sami ili su na granici siromaštva. Pored društveno korisne ideje, digitalna platforma je pomogla ovom poduzeću da opstane za vrijeme krize,navodi se u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu