Bosna i Hercegovina     | 06.05.2021. 10:52 |

Radović: Pričom o razdruživanju SNSD pokušava zaustaviti pad rejtinga

FENA Saopćenje


SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Poziv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika SDS-u i opoziciji za tobožnje pregovore s Federacijom BiH o mirnom razdruživanju, nije ništa drugo nego skretanje pažnje s veoma loše ekonomske situacije, ali i pokušaj zaustavljanja rapidnog pada rejtinga SNSD-a u Republici Srpskoj, izjavio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

Radović dodaje da su rezultati rada vlasti predvođene SNSD-om poražavajući i da su dugovanja Republike Srpske dostigla rekordne vrijednosti.

„Ponavljanje priče kako je budžet stabilan se nastavlja, dok je prava istina da bez novih kredita ne može da servisira obaveze i evidentno je da bi bile ugrožene isplate budžetskim korisnicima bez novih kreditnih sredstava“, naveo je on.

Prava istina je, kazao je Radović, da nas je Vlada Republike Srpske samo u 2021. godini zadužila za oko 950 miliona KM, ako računamo tzv. londonske obveznice s kamatnom stopom od 4,75 posto.

„Prema podacima kojima raspolažemo javni dug Republike Srpske je trenutno dostigao nivo od preko 6,5 milijardi KM, dok je dug Federacije BiH manji i on iznosi 6,2 milijarde KM. Prvi put od Dejtonskog sporazuma dug Republike Srpske je premašio dug Federacije BiH i on po glavi stanovnika u RS-u iznosi oko 5.600 KM, dok je u FBiH 2.600 KM po glavi stanovnika“, istakao je Radović.

To je činjenica, navodi on, s koje se pokušava skrenuti pažnja pričom o tzv. mirnom razdruživanju.

„Ovaj scenario nam je već poznat od ranije pričom o referendumu o Danu Republike Srpske čiji rezultati nikada nisu provedeni“ podsjetio je Radović.

Poručuje da će se politika SDS-a bazirati na ekonomiji i poboljšanju životnog standarda građana.

„Ukoliko samo zaustavimo trošenje budžetskih sredstava na skupe zgrade, softvere, automobile, izvlačenje novca u javnim preduzećima i namještanje tendera firmama bliskim vlastima, moći ćemo obezbijediti između 300 i 350 miliona KM na godišnjem nivou. S tim novcem možemo rasteretiti privredu i smanjiti poreze i doprinose na plate sa 67 posto na 52 posto, povećati prosječnu penziju u Srpskoj na 550 KM i prosječnu platu na 1.100 KM“, precizirao je Radović.

On kaže da sadašnja vlast bruka i sramoti Republiku Srpsku jer moli za pomoć ili za kredite na svakom koraku.

„Tužno je i žalosno je gledati kako se funkcioneri hvale kreditom s kamatama od 4,75 posto ili kako po aerodromima dočekuju pomoć od 20.000 vakcina, ali i ostalog medicinskog materijala, kao da smo najsiromašnija država na svijetu“, rekao je Radović i poručio da takva vlast treba što prije da ode s političke scene, navodi se u saopćenju SDS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana