Bosna i Hercegovina     | 06.05.2021. 10:00 |

Online takmičenje za najbolja digitalna rješenja - Balkathon 2.0 

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Nakon uspješnog prošlogodišnjeg Balkathona, Vijeće za regionalnu saradnju organizuje drugo online takmičenje zapadnog Balkana za najbolja digitalna rješenja Balkathon 2.0  kao odgovor na izazove našeg svakodnevnog života – prijave su otvorene od danas.

U sklopu takmičenja Balkathon tražimo inovativne ideje u oblasti Smart city (pametnih gradova), E-health (e-zdravlja), Green City (zelenih gradova) i E-enteprenuer (e-preduzetnika) koje će potaći regionalnu saradnju, zajedničko stvaranje i promjene u stvarnom životu, s namjerom da se regionu, privrednicima i građanima pomogne da povećaju svoju otpornost na globalne izazove.  

Timovi koji uđu u uži izbor takmičenja Balkathon 2.0 imat će priliku da rade s iskusnim stručnjacima u okviru dvodnevnog programa mentorstva, primjene svoja rješenja u regionu zapadnog Balkana i osvoje jednu od šest nagrada iz nagradnog fonda vrijednog 54.000 eura. Nagradit će četiri tima, po jedan iz svake kategorije, sa 10.000 eura, a dva tima će dobiti posebne nagrade od po 7.000 eura.

RCC je prošle godine nagradilo tri od 88 timova iz svih šest ekonomija zapadnog Balkana sa po 10.000 eura za najbolja inovativna rješenja u oblasti pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i rješenja za plaćanja putem interneta, koji su potom dobijenu finansijsku pomoć iskoristili da u potpunosti razviju svoja digitalna rješenja. 

Timovi sastavljeni od učesnika iz ekonomija zapadnog Balkana mogu se prijaviti na ovogodišnji Balkathon 2.0. Oni se potiču da među svoje članove uvrste kvalifikovane pojedince, firme koje se bave informacionim i komunikacionim tehnologijama, studente, nevladine organizacije, obrazovne institucije, startup firme, itd. 

Timovi koji uđu u uži izbor počet će s takmičenjem i zajedno s mentorima 24. i 25. maja raditi na razvoju svojih rješenja. Svečanost uručenja nagrada održat će se online 28. maja 2021. i prenosit će se uživo na profilima Vijeća za regionalnu saradnju na društvenim mrežama, saopćili su organizatori.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta