Ekonomija     | 05.05.2021. 15:42 |

Brčko: Usvojen Program mjera za pomoć gospodarskim subjektima

FENA Saopćenje

BRČKO, 5. svibnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Programa mjera za pomoć gospodarskim subjektima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine zbog pandemije izazvane koronavirusom za prvi kvartal 2021. godine.

Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, šport i kulturu Pero Gudeljević kazao je medijima da su u prethodnoj godini provedena tri slična programa, te da se Odjel u prijedlogu novih mjera koristio iskustvima iz prethodnog razdoblja, nastojeći da pomoć bude ukazana onima kojima je najviše potrebna, te da ne dođe do zloupotrebe izdvojenih sredstava, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

- Inicijalna sredstva iz proračuna za ovu godinu predviđena za ove namjere iznose 1,5 milijun konvertibilnih maraka. Postoji namjera za izdvajanje dodatnih sredstava, ovisno o daljnjem tijeku epidemiološke situacije. Osnovno pravilo na temelju kojeg će se ova sredstva moći dobiti jesu pad poslovnih prihoda gospodarskih subjekata u 2020. za 20 posto ili više, u odnosu na 2019. godinu. Dakle, svi oni koji su imali veći pad od 20 posto moći će koristiti ova sredstva, a oni koji su imali manje od 20 posto neće moći biti korisnici - dodao je Gudeljević.

Također je naglasio da poduzeća koja su ostvarila veću poslovnu dobit u odnosu na 2019. godinu, neće moći koristiti spomenuta sredstva.

Gudeljević je istaknuo da su izdvojene tri najznačajnije kategorije za dodjelu sredstava. Za gospodarske subjekte koji su najčešće bili na meti zabrana tijekom restriktivnih mjera predviđena je stopostotna nadoknada uplaćenih poreza i doprinosa na plaće i iz plaća za prvi kvartal 2021. godine.

U drugu kategoriju spadaju ostala poduzeća koja ispunjavaju ranije spomenute uvjete, a za njih je predviđen da se uplaćuje 50 posto od ukupno uplaćenih poreza i doprinosa na plaće i iz plaća za prvi kvartal 2021. godine.

U treću kategoriju spadaju gospodarski subjekti koji su detektirani kao najugroženiji od početka pandemije na području Distrikta, a to je segment ugostiteljstva, hotelijeri, turoperateri i oni koji se bave organizacijom turističkih putovanja.

Za njih su kroz ovaj program predviđene dodatne mjere, i to za hotelijere po 100 maraka po jednom registriranom krevetu za prvi kvartal, za turoperatere 5.000 po jednom autobusu, odnosno 2.000 maraka za minibus u vlasništvu turoperatera, dok je za ostale prijevoznike putnika, najprije prijevoz učenika, predviđeno 500 maraka po jednom registriranom autobusu.

Tri javna poziva za stambeno zbirnjavanje 

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za donacije u 2021. godini u Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja – I. dio.

- Izdvojena su sredstva i za stambeno zbrinjavanje nositelja stanarskih prava, naknade za uništene stanove u iznosu od 50.000 KM, potom odabranim, a nerealiziranim korisnicima po programu obnove individualnih stambenih objekata raseljenih osobama i povratnika u Brčko distriktu BiH po javnom pozivu iz 2020. godine. Sredstva su izdvojena u iznosu od 122.714 KM. Osim toga, ovim programom su planirana i sredstva za obnovu individualnih stambenih objekata raseljenih osoba i povratnika u Brčko distrikt BiH po javnom pozivu iz 2021. godine. To je javni poziv koji je u tijeku i ukupna sredstva su izdvojena u visini od 200.000 KM - rekla je predstojnica Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Ljubica Ilić.

Dodala je će ove godine, osim ovog javnog poziva, biti realizirana još dva javna poziva:

- Jedan je za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba koji se žele integrirati na razini lokalne zajednice i visina sredstava je 150.000 KM. Drugi javni poziv je program stambenog zbrinjavanja, sanacije, odnosno rekonstrukcije ratom oštećenih stambenih jedinica na području Brčko distrikta u visini od 300.000 KM.

Članovi Vlade Distrikta razmatrali su i Informaciju o realizaciji projekta izgradnje multifunkcionalne sportske dvorane s prijedlogom nastavka projektnih aktivnosti te su usvojene smjernice za izradu Nacrta zakona o civilnim žrtvama rata Brčko distrikta BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'