Magazin     | 05.05.2021. 15:56 |

HP Mostar obilježilo 500. godišnjicu smrti Ferdinanda Magellana

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. svibnja (FENA) - Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku kojom se obilježava 500. godišnjica smrti Ferdinanda Magellana (Sabrosa, 1480. - otok Mactan, 1521.).

Autor likovnog rješenja je Ernesto Markota, a marke se u poštanskom prometu koriste od 27. travnja 2021. godine, priopćeno je iz HP Mostar.

Portugalski pomorac Magellan organizirao je putovanje oko svijeta i 1519. godine krenuo na put pod španjolskom zastavom. Ploveći duž obale Južne Amerike te kroz prolaz, koji će po njemu biti nazvan Magellanov prolaz, stigao je do Tihog oceana 1520. godine.

Godine 1521. stiže do prvog naseljenog otoka (vjerojatno Marijanski otoci) koji će nazvati Otok lopova jer su im lokalni stanovnici prvoga dana, dok izmučena i gladna posada nije mogla reagirati, pokrali sve s brodova. Nastavljajući put stiže do otoka Samar i Cebu u Filipinima. U borbi s domorodcima na otoku Mactan Magellan je poginuo.

Od pet brodova koji su krenuli u ekspediciju u Španjolsku se vratio samo jedan. Bio je to brod Victoria pod zapovjedništvom Juana Sebastiána Elcana. Tim putovanjem, koje je započelo pod Magellanovim zapovjedništvom, prvi je put oplovljena Zemlja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo