Bosna i Hercegovina     | 05.05.2021. 13:48 |

Vijeće ministara usvojilo inicijativu o modernizaciji vodnih i sanitarnih usluga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici Inicijativu  Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (Projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijedan 55 miliona eura.

Cilj projekta je podržati Bosnu i Hercegovinu u jačanju institucionalnih kapaciteta u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i na lokalnom nivou za poboljšanje pružanja usluga vodosnabdijevanja i sanitacije.

Na taj način želi se poboljšati pristup uslugama vodosnabdijevanja i sanitacije kojima se sigurno upravlja te unaprijediti efikasnost pružalaca usluga vodosnabdijevanja i sanitacije u lokalnim samoupravama koje budu obuhvaćene tim projektom.

Sredstva će biti alocirana Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a tačni iznosi će biti definirani na pregovorima.

Ojačati proizvođače proizvoda od drijenka u BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, donijelo je danas Pravilnik o dopunama Pravilnika o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i zaslađenom kesten pireu, u koji je sada uvršten i "mućeni pekmez od drijenka".

Time se omogućava  stavljanje proizvođača tog proizvoda u ravnopravan položaj s proizvođačima drugih proizvoda definiranih odredbama tog pravilnika.

To će ojačati proizvođače koji prodaju i prerađuju proizvode od drijenka, koji maju dugu tradiciju u proizvodnji "mućenog pekmeza od drijenka" a koja traje više od 50 godina i na tržištu se bilježi stalni rast potražnje za tim proizvodom.

Nema saglasnosti o uvozu proizvoda iz zemalja EU

Vijeće ministara BiH, uz četiri glasa za i pet protiv u drugom krugu glasanja, nije usvojio dopunjenu Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o preduzetim mjerama s ciljem aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Evropske unije (EU).

Uz isti omjer glasova na sjednici nije usvojena ni Informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o preduzetim mjerama za poboljšanje uvjeta vanjskotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, o kojoj će se Vijeće ministara ponovo izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Usvojen izvještaj o provođenju Zakona o kontroli kretanja oružja

Vijeće ministara BiH usvojio je danas Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o provođenju Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme za 2020. godinu.

U 2020. godini je zaprimljeno i izdato 617 rješenja kojim se odobrava kretanje oružja i vojne opreme, od čega je 429 rješenja bilo za izvoz, a 188 za uvoz. U odnosu na 2019. godinu, broj izdatih odobrenja manji je za 9,33 posto, što je direktno povezano s pandemijom Covid-19.

Tokom 2020. godine izdato je 310 prethodnih saglasnosti na rješenja kojima se odobrava kretanje između entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH, što je u odnosu na 2019. godinu smanjenje od 12,18 posto.

Granični prijelazi na kojima je najviše obavljan izvoz/uvoz oružja i vojne opreme u 2020. godini su: GP Aerodrom Sarajevo (188 prelazaka), GP Orašje (164), GP Vardište (141), GP Rača (43), GP Gradiška (37) i GP Klobuk (13).

Vijeće ministara podržava projekte energetske efikasnosti

Vijeće ministara BiH dao je saglasnost mikrokreditnoj fondaciji Partner za podnošenje kreditne aplikacije Razvojnoj banci Vijeća Evrope za djelomično finansiranje projekata u oblasti energetske efikasnosti.

Razvojna banka Vijeća Europe dodijelit će kredit mikrokreditnoj fondaciji Partner u iznosu od četiri miliona eura za djelomično finansiranje prihvatljivih potprojekata širom BiH usmjerenih na ulaganja u energetsku efikasnost.

Mikrokreditna fondacija, kao zajmoprimac, u potpunosti snosi rizike otplate kredita i finansiranja u ciljnom sektoru i osigurava kreditoru sva potrebna pokrića i garancije za odobrenje kredita.

Predloženim kreditom bi se osiguralo plasiranje mikrokredita domaćinstvima i mikropoduzećima za potprojekte energetske efikasnosti kako bi se korisnicima pomoglo da smanje potrošnju energije i emisiju CO2 i doprinijelo uštedi troškova korisnika.

Imenovano rukovodstvo Ureda za veterinarstvo i direktor Agencije za javne nabavke

Vijeće ministara BiH imenovao je danas Sašu Boškovića za direktora, dok je Pavo Radić imenovan za zamjenika direktora i Muamer Dervišević za sekretara Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, kao najbolje rangirane kandidate nakon provedenog javnog konkursa Agencije za državnu službu BiH.

Također, na sjednici je imenovan Tarik Rahić za direktora Agencije za javne nabavke BiH, nakon okončane procedure javnog konkursa, kao najbolji kandidata u skladu s Mišljenjem Agencije za državnu službu BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom