Bosna i Hercegovina     | 05.05.2021. 12:55 |

Grad Zenica zgradu Sinagoge predao na upravljanje Jevrejskoj zajednici u BiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 5. maja (FENA) – Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uručio je ključeve zgrade Sinagoge u tom gradu Almi Softić- Kaunitz, generalnom sekretaru Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja, ovim činom, preuzima upravljalajnje pomenutom zgradom od Muzeja Grada Zenica.

Današnjim potpisom Zapisnika o primopredaji, koji je potpisao i direktor Muzeja Grada Zenica Adnadin Jašarević, kao i svečanom predajom ključeva, realiziran je zaključak Gradskog vijeća tog grada, koje je u februaru ove godine jednoglasno donijelo odluku da se pomenuta zgradu vratiti na upravljanje Jevrejskoj zajednici BiH, odnosno Jevrejskoj općini Zenica.

Muzej je, uz podršku Gradske uprave, proteklih godina učinio značajne sanacione radove, a prije nekolio dana okončao je i farbanje fasade pomenute zgrade.

- Kažu da je najgore tuđim vladati. Prema tome, ovo je oduvijek bilo- i zove se Sinagoga, vlasništvo Jevrejske zajednice u BiH. Nažalost, Zakon o restituciji ne dozvoljava da im zgradu damo u vlasništvo. Želja nam je da pokažemo, ostalom dijelu BiH i svijetu, da smo mi, ovdje, za suživot sa svim narodima i narodnostima- istakao je Kasumović, koji je napomenuo kako su Sinagogu predali “na neogranično korištenje Jevrejskoj zajednici BiH”.

Kasumović je izrazio nadu da će Jevrejska zajednica u BiH promovisati tu sinagogu i suživot. On je najavio da će Grad Zenica i na zahtjeve drugih vjerskih zajednica odgovoriti pozitivno te da će im vratiti njihove objekte.

- To nije vlasništvo Grada Zenice, nego upravo tih vjerskih zajednica. One trebaju da upravljaju sa svojom imovinom i organizuju razne aktivnosti za sve građane ovog grada, a i države - smatra Kasumović.

Predstavnica Jevrejske zajednice BiH Alma Softić- Kaunitz zahvalila se Gradu Zenica što ponovo mogu koristiti prostor Sinagoge te je najavila da će je koristiti za  potrebe Jevrejske opštine Zenica.

- Nažalost, neće se održavati redovne vjerske službe, ali ćemo, između ostalog, organizovati i dolazak hazana iz Sarajeva. Tako da malo pokrenemo i vjerski, jevrejski život i u Zenici. Trudit ćemo se da, zajedno sa Gradom Zenica i drugim vjerskim zajednicama, ovaj prostor na najbolji mogući način iskoristimo za promociju zajedničkog života; promociju kultura Jevreja i drugih naroda koji žive u BiH, prvenstveno u Zenici- podvukla je Softić- Kaunitz, koja je izrazila nadu da će neke zajedničke aktivnosti realizirati i s Muzejom grada Zenica, od kojeg su preuzeli zgradu.

Upravljanje zgradom Sinagoge, potvrdila je Softić-Kaunitz, prelazi na Jevrejsku zajednicu BiH, a nada se da će ovo biti dobar primjer “da potakne i druge na slična djela” te da dovede do brže realizacije Zakona o restituciji.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Zenici Josip Udiljak, koji je istakao kako u tom gradu živi 35 Jevreja, najavio je kako imaju namjeru da prostor Sinagoge koriste i članovi Međureligijskog vijeća Grada Zenica, koje je, istakao je, vrlo aktivno.

- Nadam se da će svojim programima Međureligijsko vijeće zbližavati druge i drugačije, jer tu će se skupljati omladina svih vjerskih zajednica - kazao je Udiljak.

On je podsjetio kako Jevrejska opština u Zenici, jer nema sporazum s Gradskim grobljima Zenica, u vlastitoj režiji održava i Jevrejsko groblje u naselju Raspotočje, na kojem svake godine obilježavaju Dan holokausta.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!