Ekonomija     | 05.05.2021. 12:43 |

Košarac: Imamo pravo zaštititi primarnu proizvodnju

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 5. maja (FENA) – Vijeće ministara BiH danas nije dalo saglasnost da se preduzmu mjere u cilju aktiviranja zaštitinih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a koje se odnose na mjere za uvoz svježeg mesa iz zemalja Evropske unije.

- Ponovo smatram da je ovo loša poruka proizvođačima i reću potpuno otvoreno da neću odustati – izjavio je nakon sjednice Vijeća ministara BiH ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Ne želi da vjeruje da postoje „određene strukture koje dovoljno lobiraju kako institucije BiH ne bi donijele ovakvu odluku“.

- Ovo nije pojedinačna odluka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ova odluka treba da bude odluka Vijeća ministara BiH. Mislim da i danas dio strukture iz Vijeća šalje lošu poruku primarnoj proizvodnji u RS-u i Federaciji BiH. Cijenim da ćemo u narednom periodu objasniti kolegama koji su protiv donošenja ovakve odluke da je veoma značajno da u ovim trenutcima izjednačimo status BiH u vanjskotrgovinskom prometu sa ostalim zemljama u regionu – rekao je Košarac.

Pojasnio je da kada se uvozi meso goveda i svinja u BiH nema nikakvih carinskih opterećenja, dok u svim zemljama u okruženju postoje.

- Ne tražimo ništa što BiH nema pravo, a elementarno je da su nadležne institucije zatražile od Vijeća ministara da donese odluku kako bi se zaštitila primarna domaća proizvodnja. Nerazumno je zašto smo toliki politroni Evropske unije. U čemu je problem da imamo isti tretman kao Srbija, Crna Gora i neke druge zemlje u okruženju – istakao Košarac.

Podvukao je da je priča da će meso poskupjeti špekulativna mjera jer, kako kaže, neće meso poskupjeti ako se uvedu prelevmani i puna carinska stopa na način kako to neko predviđa.

- Postoji instrumenti da se to onemogući a elementarno je pitanje da izjednačimo status primarnog proizvođača u RS-i i Federaciji BiH sa poljoprivrednicima u zemljama u okruženju. Zato neću odustati i potencirat ću da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu sjednica Vijeća ministara BiH. Žao mi je što kolege iz Federacije ovo pitanje neadekvatno razumiju i glasaju protiv. Treba prestati sa politronstvom prema predstavnicima Evropske unije. Imamo pravo da kažemo da hoćemo da zaštitimo svoju primarnu proizvodnju  - poručio je Košarac nakon sjednice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'