Bosna i Hercegovina     | 04.05.2021. 16:33 |

Delegacija Evropske unije posjetila Nacionalni park 'Una'

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 4. maja (FENA) - Šef  kancelarije Evropske unije u Banjoj Luci Stefan Donati i njegovi saradnici posjetili su danas Nacionalni park „Una“, u okviru pripreme za najavljeni skorašnji dolazak ambasadora Johanna Sattlera na područje najatraktivnije turističke destinacije u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Una" Amarildo Mulić prezentirao je gostima vrijednosti i potencijale najmlađeg nacionalnog parka u BiH, te ih upoznao sa brojnim realiziranim aktivnostima u prethodnom periodu, odnosno problemima i potrebama.

"Evropska delegacija u BiH je partner Nacionalnog parka Una u nizu infrastrukturnih i razvojnih projekata, koji su financirani iz različitih fondova Evropske unije. Zato smo prilikom posjete Kulen Vakufu i Štrbačkom buku sagledali ukupne potencijale i načine za nastavak saradnje, odnosno pružanja podrške pri realizaciji sličnih aktivnosti i pronalasku potencijalnih donatora širom Evrope", kazao je Mulić.

U Nacionalnom parku Una posebno žele skrenuti pažnju Evropske unije na zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, naročito rijeka.

„U današnjem razgovoru dotakli smo se i velikog problema koji je vezan za šire područje, ali i za dugoročni razvoj cjelokupnog područja. Radi se o nastojanju Republike Hrvatske da na Trgovskoj gori izgradi odlagalište nuklearnog i radio-aktivnog otpada. To je područje na granici sa BiH, na samoj rijeci Uni. Stoga smo gospodina Donatija i sve članove Delegacije EU zamolili da posebnu pažnju posvete toj problematici", dodao je direktor Mulić.

Prilikom današnje posjete razgovarano je i o vizijama budućeg razvoja ovog kraja države, koje se vežu za stvaranje ekološko-turističke destinacije pod nazivom UNALAND - zemlje vodenih čarolija, koja bi bila naredni korak u razvoju cjelokupne unske kontinentalne rivijere, uključujući i rijeku Sanu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo