Bosna i Hercegovina     | 04.05.2021. 17:23 |

EU finansira projekt zaštite i promocija prava djece i žena u BiH

FENA Saopćenje

ZENICA, 4. maja (FENA) - Zavod Krog iz Slovenije u partnerstvu s Udruženjem “Medica” iz Zenice i Centrom za edukaciju i istraživanje Nahla iz Sarajeva počinje s realizacijom projekta „Za našu bolju budućnost  - zaštita i promocija prava djece i žena u Bosni i Hercegovini“, finansiranog od strane Evropske unije.

Cilj projekta, koji se u deset kantona Federacije BiH realizira od marta 2021. do novembra 2023.godine, je podizanje svijesti i edukacija žena i djece o njihovim pravima, te njihovo osnaživanje za aktivno učešće u promociji principa nenasilja i zaštite prava u njihovim zajednicama. 

Projekt se sastoji od tri međusobno povezane i dopunjujuće komponente usmjerene na jačanje kapaciteta žena, djece i predstavnika multi-sektorskih mehanizama zaštite, a projektnim aktivnostima bit će obuhvaćeno ukupno 1.200 osoba iz svih deset kantona.

U okviru prve komponente projekta, projektni partneri će na osnovu dugogodišnjeg iskustva, ekspertize i prakse, osnažiti kapacitete i educirati 20 žena i 30 djece da postanu vršnjački edukatori u oblasti zaštite prava žena i djece, a odabir učesnika edukacija, kao i realizacija aktivnosti, radit će se u uskoj saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima obrazovanja, osnovnim školama i nevladinim organizacijama.

Bit će održane i sesije, a bit će izrađen i Online modul edukacije o ženskim i dječjim pravima, koji će se koristiti u školama i nevladinim organizacijama tokom i nakon završetka projekta – preko 400 djece i 100 žena.

Ukupna vrijednost projekta je 215.423 eura, od čega je EU osigurala 187.095 eura bespovratnih sredstava, saopćeno je iz Udruženja 'Medica'.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo