Bosna i Hercegovina     | 04.05.2021. 16:08 |

Turković: Uloga Austrije u nabavci vakcina za BiH je ogromna (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je danas da je uloga Austrije i saveznog ministra za evropske i međunarodne poslove Alexandera Schallenberga u nabavci vakcina za BiH ogromna i da se nada da će isporuke kroz oba međunarodna mehanizma biti kontinuirane i omogućiti masovnu imunizaciju u BiH.

Izrazila je nadu da će BiH biti obuhvaćena mjerama Evropske komisije za određeno olakšanje putovanja, što bi omogućilo normalizaciju ekonomskih kretanja i ubrzalo izlazak iz krize.

- Konstatovali smo da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i da Austrija zagovara napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji - rekla je Turković nakon sastanka s ministrom Schallenbergom.

Potcrtala je da, uprkos negativnoj retorici pojedinih političara, većina bh. građana i dalje podržava evropski put i put ka NATO-u, te da je BiH predana provođenju 14 ključnih reformi.

Turković je kazala da pojedine političke snage u BiH koriste ustavne mogućnosti veta da onemoguće reforme i napredak ka EU, a potom tvrde da BiH nije funkcionalna i održiva.

- Mi smo vrlo odlučni da nastavimo naš put ka EU i vjerujemo da međunarodna zajednica ima mehanizme da omogući deblokadu institucija i tako potakne pozitivne procese - poručila je Turković.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/5818

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1rA7Y2thovSZA8sKrxa0pKLH7rhGaQIwb?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo