Bosna i Hercegovina     | 04.05.2021. 14:50 |

Tegeltija s delegacijom WHO razgovarao o reformi zdravstvenog sistema (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je danas da će BiH i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potpisati danas novi dvogodišnji ugovor o saradnji.

Nakon sastanka s direktorom Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hansom Klugeom kojem su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, napomenuo je da ta saradnja traje 20 godina u okviru koje WHO pruža BiH mogućnosti kako bi se ovladalo znanjima za liječenje.

Potvrdio je ipak da je u fokusu razgovara bila pandemija koronavirusa te je bilo razgovora o tome kako treba izgledati zdravstveni sektor poslije pandemije jer se tokom ove krize shvatilo da on neadekvatno funkcionira svuda u svijetu, a ovo je samo jedna od mogućih pandemija koje će doći.

Kazao je Tegeltija i to da se BiH sada nalazi u trci između procesa imunizacije i vakcinacije stanovništva i pojavom novih sojeva virusa, a iako je WHO promovirao COVAX mehanizam on ide sporo uz dobre vijesti da je najavljen značajniji dolazak vakcina za drugi kvartal ove godine.

Izrazio je nadu da će se uskoro u portfoliju COVAX-a naći i američka vakcina Modera kao i vakcine kineskih proizvođača jer bi onda na raspolaganju bio veći broj vakcina.

Podsjetio je da od 1.230.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje je BiH platila, stiglo samo 50.000, a u idućoj sedmici se očekuje dolazak još 100.000 doza što je manje od 10 posto od očekivanog.

Kada je u pitanju reforma zdravstvenog sistema u BiH, Tegeltija je naglasio da je bilo razgovora o tome u smislu da će se morati staviti akcenat i na mentalno zdravlje stanovništva koje je iscrpljeno brojnim restrikcijama uvedenim zbog sprečavanja širenja pandemije poput lockdowna i drugih.

Današnjem sastanku prisustvovala je i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić te pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/5815

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1rw9pkSK42vBi1bxbcn4WkBilAVcozpBC?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo