Bosna i Hercegovina     | 04.05.2021. 14:16 |

'Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost' u općini Novo Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Nastavak i produbljenje namjere Općine Novo Sarajevo da i u 2021. godini nastavi realizaciju "Inicijative za zeleniju i održivu budućnost" s ciljem sadnje 40.000 sadnica u 2021. godini bit će obilježen sutra, saopćio je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, kao i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-ja u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov svečano će posaditi nekoliko sadnica crvenolisnog javora na šetnici Grbavičke ulice.

Ove godine će partner Općini Novo Sarajevo u sadnji biti Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički program Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH.

Općina će se obavezati da će ove godine biti zasađeno najmanje 1.000 sadnica, od čega će 300 sufinansirati Vlada Švicarske kroz ILDP.

Ta općina se pridružila "Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost" 2020. godine te se obavezala da će svake godine zasaditi najmanje 500 sadnica.

Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na problem zagađenja vazduha, tla i vode. Aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan uticaj ako se realiziraju redovno i u većem obimu.

Drveće sprečava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje vazduh, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.

Sadnice će biti zasađene u gradskim parkovima, na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola i vrtića, bolnica i javnih ustanova, na obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta