Svijet     | 04.05.2021. 12:16 |

Ministri zemalja G-7 sastaju se prvi put uživo u posljednje dvije godine

FENA Internet

LONDON, 4. maja (FENA) - Ministri vanjskih poslova iz Grupe sedam bogatih industrijskih zemalja okupljaju se u utorak u Londonu na prvom sastanku uživo nakon više od dvije godine.

Cilj sastanka je rasprava o prijetnjama zdravlju, prosperitetu i demokratiji, javlja AP.

Zemlja domaćin Britanija je upozorila da sve agresivnije aktivnosti Rusije, Kine i Irana predstavljaju izazov za demokratska društva i međunarodnu vladavinu zakona.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da je britansko predsjedavanje G-7 ove godine "prilika da se okupe otvorena, demokratska društva i demonstrira jedinstvo u vremenu kada je prijeko potrebno za suočavanje sa zajedničkim izazovima i rastućim prijetnjama".

Vrhunske diplomate iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana održavaju dvodnevne razgovore sa dnevnim redom koji uključuje puč u Mijanmaru, Tigraysku krizu u Etiopiji i nesigurnu situaciju u Afganistanu, odakle se povlače američke trupe i njihovi saveznici u NATO-u.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva saopćilo je da će grupa također razgovarati o "ruskim malignim aktivnostima", uključujući raspoređivanje vojske na granici s Ukrajinom i zatvaranje opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Ministri G-7 takođe će pokušati da se dogovore o načinu na koji će vakcine protiv koronavirusa biti dostupne širom svijeta. Bogate zemlje nerado se odriču dragocjenih zaliha sve dok ne vakcinišu vlastitu populaciju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta