Svijet     | 03.05.2021. 16:50 |

Vakcinisani i oporavljeni Nijemci izuzeti iz pandemijskih restrikcija

FENA Internet

BERLIN, 3. maja (FENA) - Nijemci koji su u potpunosti vakcinisani ili su prebolovali Covid-19 trebali bi biti izuzeti od mnogih oštrih restrikcija u zemlji prema novim pravilima koja će biti uvedena ove sedmice.

Kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel i njihovi koalicijski partneri iz socijaldemokratske stranke potpisali su nacrt novih pravila, navodi se u pismu kancelarkinog ureda koje je dpa dobio na uvid u ponedjeljak.

Nova pravila uključuju veći pristup trgovinama i drugim uslugama, kao i izuzeće od noćnog policijskog sata i restrikcije privatnih kontakata.

Promjene takođe znače da bi oko osam posto populacije koja je potpuno vakcinisana i tri miliona koji su se oporavili trebali, na primjer, moći ući u prodavnice ili otići do frizera bez da imaju negativan nalaz.

Od njih se takođe neće tražiti karantin nakon povratka u Njemačku - osim ako nisu putovali u područje u kojem je virusna varijanta posebno raširena.

Međutim, i dalje će biti obavezni nositi masku na određenim javnim prostorima, kao i poštivati mjere fizičke distance.

Nekoliko od 16 njemačkih država već je počelo primjenjivati ​​dijelove novih propisa koji omogućavaju da se vakcinisane osobe smatraju ravnopravnima sa onima koji imaju negativan test na Covid.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana