Bosna i Hercegovina     | 02.05.2021. 11:40 |

Vaskršnja liturgija služena u Sabornoj crkvi u Sarajevu (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. maja (FENA) - Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu, danas - na Vaskrs, služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje sveštenika te mitropolije.

Poruku nakon liturgije čitao je starješina Saborne crkve u Sarajevu Vladimir Stupar, a to je poslanica patrijarha srpskog Gospodine Porfirija upućena vjernicima za Vaskrs.  

U poslanici je istaknuta važnost pobjede dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, jedinstva nad podjelama. Molitve su posebno usmjerene prema svim bolesnima, naročito inficiranima virusom korona kao i medicinskom osoblju koje se, rizikujući život, bori za spas pacijenata.   

- Sve narode svijeta zadesila je ta opaka bolest, izazvana virusom. Prošle godine smo se nadali da će zaraza brzo proći. Nažalost, ne samo da nije prošla, nego je u ovoj godini nastavila da hara, širom svijeta. Danas se molimo za ozdravljenje svih oboljelih, kao i za duše svih upokojenih - naglašeno je.

Svetu arhijerejsku liturgiju tradicionalno je uveličao sarajevski hor Srpsko pjevačko društvo "Sloga".

U vaskršnjoj poruci koju je ranije ove sedmice uputio, iz sjedišta Mitropolije u Sarajevu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom istaknuta je važnosti brige za drugoga, posebno u ovo vrijeme pandemije.

- Osim primarne brige za svoje i zdravlje naših najbližih, jednako vodimo računa da pomognemo i drugima. Da im, koliko to možemo, pomognemo da što lakše prođu ovo teško vrijeme kušnji, stradanja i borbe za život. Apelujemo da se vakcinišete, time pomognete sebi i drugima, svima zajedno da pobijedimo ovu pošast 21. vijeka - naglasio je u vaskšnjoj poruci.   

Hrišćani danas obilježavaju Vaskrs po Julijanskom kalendaru, hrišćanski praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom. Proslavi Vaskrsa prethodila je priprema višenedjeljnim postom. Pravoslavni vjernici najprije je počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, a vrhunac predstavlja pričešćivanje - sjedinjenje s Bogom. Proslava Vaskrsa nastavlja se u krugu porodice, gdje posebnu radost (naročito djeci) predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja simboliku Vaskrsa, jaje je simbol rađanja života.

Vaskrs se slavi tri dana, Veliki petak (u crkvama toga dana nema službe), Velika subota i Vaskrs. Po vjerovanju, Isus Krist je vaskrsao trećeg dana, nakon smrti. Zato se vjernici pozdravljaju riječima "Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse". Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.

Pogledajte https://fena.ba/video/5806

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1SdSUE1w8DUjVW8KnaMgbLN-NlNU24XT7?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!