Kultura     | 01.05.2021. 14:53 |

Virtuelna šetnja Muzejom Bitka za ranjenike na Neretvi

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 1. maja (FENA) - Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine "Digi.ba" otvorilo je u Muzeju Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici Virtual Reality showroom.

U tom dijelu Muzeja na Virtual Reality headsetima se može pogledati aplikacija "Bitka na Neretvi VR" koja omogućava korisniku da postane sudionik bitke, sruši most, obori neprijateljske avione, spasi ranjenika i upozna druga Tita.

Nakon Muzeja Sarajevski ratni tunel, Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi je drugi muzej u Bosni i Hercegovini koji nudi VR sadržaj.

Memorijalni kompleks Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici predstavlja spomen - kompleks vezan za obilježavanje Bitke na Neretvi. U cilju obilježavanja ovog događaja, 12. novembra 1978. godine povodom obilježavanja 35. godišnjice te bitke otvoren je Memorijalni kompleks u Jablanici u čijem sastavu se nalazio i Spomenik na Makljenu kod Prozora, autora Boška Kućanskog.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2009. godine Historijsko područje – memorijalni kompleks Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Centralni dio memorijalnog kompleksa je zgrada Muzeja, izgrađena u duhu savremene arhitekture. Projektanti su Branko Tadić, Zdravko Dunđerović i Mustafa Ramić. Najvažniji eksponat na memorijalnom kompleksu je porušeni most preko rijeke Neretve, simbol Bitke za ranjenike. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!