Bosna i Hercegovina     | 01.05.2021. 11:01 |

Logorskom vatrom u Goraždu obilježen dolazak prvomajskih praznika

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1. maja (FENA) - Goraždansko Udruženje antifašista i ove godine nastavilo je tradiciju obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada logorskom vatrom na izletištu spomen-parka u naselju Mravinjac, gdje se nalazi jedinstven spomenik Josipu Brozu Titu.

Zbog mjera koje su na snazi i policijskog sata, okupilo se tek desetak osoba kako bi nastavili tradiciju.

- Iako nismo u situaciji kao prije, ipak smo odlučili da nastavimo tradiciju paljenja logorske vatre bar na kratko, s kojom su tradicionalno započinjali prvomajski uranci organizirani svake godine uz program i druženje u velikom broju - kaže predsjednik Udruženja antifašista Uzeir Živojević. 

Ističe da se na ovaj način odaje priznanje radnicima koji su se borili za svoja prava.

- Ovaj praznik nostalgičari označavaju na ovaj način, ali nove generacije imaju neka druga interesovanja, žive u drugom vremenu. Ranije je to bilo drugačije, veliki značaj se pridavao prazniku, organizovalo se dosta toga, svečano je bilo, ali i sada smo željeli pokazati da nismo zaboravili šta simbolizuje 1 maj. Solidarišemo se, odajemo priznanje i želimo da današnje generacije imaju bolje uslove rada za što bi se trebalo intenzivnije zalagati – naglašava Živojević.

Iz Udruženja antifašista koje radi na očuvanju jedinstvenog spomen-parka izgrađenog nakon smrti Josipa Broza Tita, najvaili su da će se na ovoj lokaciji okupiti i 4.maja kako bi položili cvijeće na spomeniku koji i danas obilaze turisti sa prostora bivše Jugoslavije, ali i drugih zemalja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo