Bosna i Hercegovina     | 02.05.2021. 09:13 |

Pravoslavni vjernici danas dočekuju najveći praznik - Vaskrs

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 2. maja (FENA) - Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas  obilježavaju najveći praznik Vaskrs – uskrsnuće Isusa Krista, pobjedu života nad smrću.

Po vjerovanju, Isus Krist je vaskrsao trećeg dana nakon smrti. Zato se vjernici pozdravljaju riječima "Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse".

S obzirom na to da se Vaskrs ove godine praznuje u vrijeme krize koronavirusa, a mjere koje vlade u čitavom svijetu pa i u BiH donose utiču na sve aspekte života, pa tako i duhovnog. Vjerski obredi reducirani.

Vaskrs se obilježava tri dana. Veliki petak (u crkvama toga dana nema službe), Velika subota i Vaskrs.

Obilježavanje počinje ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja, ali će zbog pandemije koronavirusa i mjere zabrane okupljanja, vjernici Svetu liturgiju pratiti putem medijskih servisa, iako je suština liturgije evharistija, odnosno pričešće.

Nakon liturgije, ukućani se okupljaju oko bogate trpeze sa ukusnim jelima i slatkišima, ali dječija radost je u ofarbanim jajima.

Kao simbol obnavljanja prirode i života, jeje je i simbol radosti za one koji ga daju, ali i koji ga primaju. Po predanju, prva jaja caru Tiberiju poklonila je Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo