Bosna i Hercegovina     | 30.04.2021. 15:30 |

Saglasnost za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 30.aprila (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je na sjednici dala je saglasnost ministru za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora  za oblast osnovnog odgoja i obrazovanja u BPK Goražde.

Ugovor se donosi na period od dvije godine od dana potpisivanja i rezultat je pregovora resornog ministarstva i Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja.

Ministarstvo za privredu-Direkcija za ceste BPK  Goražde dobilo je saglasnost za pokretanje postupka odabira najpovoljnijeg ponuđača (otvoreni postupak) za izvođenje radova na modernizaciji regionalne ceste R 448, Hrenovica-Goražde-Potkozara, dionica Višegradska ulica – Rorovi, kao i regionalne ceste R 448a, Osanica-Ilovača-Prača, na dionicama Orahovice-Zorovići; Brzača-Gošić Polje i Pijesak-Ilovača, ukupne vrijednosti 920.000 KM.

Vlada je primila k znanju Informaciju o stanju sigurnosti na području BPK-a Goražde i aktivnostima iz nadležnosti Uprave policije za period 01.01-31.03.ove godine, te usvojila Izvještaj Kantonalne uprave za civilnu zaštitu o prikupljanju, raspodjeli i korištenju sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća za 2020.godinu.

Saglasnost Vlade dobio je i Pravilnik o korištenju motornih vozila za službene potrebe Kantonalne uprave i Štaba civilne zaštite BPK Goražde, a Ministarstvo za unutrašnje poslove dobilo je odobrenje da Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde ustupi motorno vozilo na privremeno korištenje.

Vlada nije imala primjedbi na predloženi tekst Nacrta Zakona o zaštiti zraka koji je utvrdila Vlada Federacije BiH.

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport, donesen je Pravilnik o službenoj legitimaciji inspektora za obrazovanje u BPK Goražde.

Ministar za obrazovanje dobio je saglasnost za potpisivanje Ugovora o sufinansiranju rada Resursne sobe i osposobljavanju i rad sa djecom sa poteškoćama u učenju i učešću u cilju ranog rasta i razvoja sa JU za predškolski odgoj i obrazovanje, u iznosu od 30.000 KM.

Vlada je razmatrala i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo za 2020.godinu i bez primjedbi uputila ga Skupštini BPK u daljnju proceduru.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde odobrena su sredstva za obilježavanje „Dana šehida“ u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2021.godinu.

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti za uknjižbu u vlasništvo stana poklonoprimcu, djetetu bez oba roditelja u stambeno-poslovnom objektu „Lamela-H“ kao i Odluka o plaćanju naknade o razrezu poreza na naslijeđe i poklon radi uknjižbe ovog vlasništva.

Nakon provedene procedure, Vlada je predložila kandidate za pozicije člana Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje i  člana Upravnog odbora Univerzitetsko Kliničkog centra Sarajevo, s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta