Bosna i Hercegovina     | 30.04.2021. 12:51 |

Obilježena 24. godišnjica JU Fond memorijala KS (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Izložbom u virtualnom formatu kustosice Haalime Husić pod nazivom "Fond memorijala u retrospektivi", koja je otvorena u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači, obilježena je 24. godišnjica osnivanja Javne ustanove Fond memorijala Kantona Sarajevo.

Direktor Fonda Hazim Bahtanović podsjetio je tom prilikom da je ta ustanova jedinstven pravni subjekt  u državi Bosni i Hercegovini čiji je dijapazon djelovanja direktno determiniran agresijom na Republiku BiH, uz sve ono što agresija kao takva podrazumijeva.

Dosad je Fond podigao gotovo 10.000 nišana i nadgrobnih spomenika, i to 5.500 šehidima i poginulim borcima, oko 4.000 veteranima, te na koncu nešto više od 50 je postavljeno roditeljima šehida i poginulih boraca.

Na više od 70 mezarja, kako unutar tako i izvan KS, urađene su staze, kapije, hajr-česme, podzidi, ivičnjaci, hortikulturalna uređenja, jarboli sa zastavama, a na 20 mezarja podignuti su i centralni nišani za polaganje cvijeća i druge počasne i protokolarne sadržaje.

Pored kamenih, Fond memorijala, kaže Bahtanović, ustrajno radi i na podizanju i postavljanju intelektualnih, kulturnih i naučnih spomenika u kontekstu memorijalizacije.

Tako danas u sklopu JU Fond Memorijala KS, a unutar sektora za muzejske zbirke i postavke, egzistiraju dva reprezentativna kulturna spomenika: Spomenički kompleks Tunel “D-B”, koji je od Vlade Kantona Sarajevo dodijeljen JU Fond memorijala KS na upravljanje u maju 2012. godine, i Muzej heroja oslobodilačkog rata, kao za sada posljednji u nizu projekata JU Fond memorijala KS takvog tipa, čija je prva godišnjica od otvorenja obilježena u aprilu 2020. godine.

- Ali, Fond memorijala je odavno svojim projektima izašao izvan granica KS i sarajevske regije, tako da je danas nemali broj kako nišana, nadgrobnih spomenika, hajr česmi, kapija i ograda na grobljima i mezarjima, tako i okruglih stolova, izložbi, audio i video materijala, publikacija, zbornika i mnogih drugih oblika intelektualnog kulturno historijskog naslijeđa u kojima je Fond učestvovao, i aktivno učestvuje širom Bosne i Hercegovine, pa i šire - naglasio je Bahtanović.

Godišnjica obilježavanja Fonda memorijala počela je u srijedu misom zadušnicom za poginule pripadnike 1. Korpusa katoličke vjere koji su dali život za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

U vrijeme džuma namaza, kako je najavio stručni suradnik za odnose s javnošću JU Fond memorijala KS Irfan Gazdić, danas će u Ratnoj džamiji na Igmanu biti proučena hatma dova za šehide.

Već 5. maja će biti služen parastos za poginule pripadnike 1. Korpusa pravoslavne vjere koji su dali život za Bosnu i Hercegovinu.

- Cilj svih aktivnosti koje Fond memorijala organizira je građenje kulture sjećanja, pokušaj da se na greškama koje su se dogodile u prošlosti naprave realne, kvalitetne premise da društvo BiH nikada više ne dozvoli da se strahotama, genocidom i ratom rješavaju nesuglasice - kazao je Gazdić.

Ističe da se samo kvalitetnim prezerviranjem prošlosti mogu napraviti realni, tačni i kvalitetni stubove na kojima će počivati budućnost Bosne i Hercegovine.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i v.d. ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH Mirza Terzo i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

Pogledajte: https://fena.ba/video/5797

Preuzmite: https://drive.google.com/drive/folders/1e9gqyXTsyEkiL9xrX1Qt80azOhWchpbk?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom