Ekonomija     | 30.04.2021. 10:51 |

Bregu: Potrebna nam je garancija za mlade u regiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu napisala je u članku povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, da oko četvrtine mladih na zapadnom Balkanu spada u kategoriju NEET - nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju.

Osim toga, dodala je da od ukupnog broja registriranih nezaposlenih osoba krajem februara 2021., 173.031 su mladi ispod 24 godine, što je više od 12 posto ukupnog broja registriranih nezaposlenih osoba.  

- Svi volimo misliti o 1. maju, Prazniku rada kao o važnom prazniku kada obilježavamo radnička prava, ali i zabavnom danu za uživanje vani, i svi smo se prošle godine nadali da će se on uskoro vratiti u punom sjaju. Međutim, ovo je druga godina zaredom da 1. maj obilježavamo u sasvim neobičnim okolnostima koje diktira pandemija COVID-19. A ko zna jesmo li još vidjeli sve - navela je Bregu. 

Istakla je da na zapadnom Balkanu, kao i u ostatku svijeta, mnogi proveli proteklu godinu smišljajući kako da zaštite svoja radna mjesta i živote.

- Prije krize COVID-19, tržišta rada na Balkanu već su imala relativno visoke stope nezaposlenosti, visok nivo neaktivnosti, te niske nivoe zaposlenosti sa značajnim udjelom ugovora na određeno i neformalnog zapošljavanja. Također, visok udio dugoročne nezaposlenosti je bio još jedna istaknuta karakteristika nezaposlenosti u našoj regiji. U takvom stanju nas je virus zatekao - podsjetila je Bregu. 

Precizirala je da je krajem februara 2021. ukupan broj registriranih nezaposlenih osoba u šest ekonomija regije zajedno iznosio više od 1,4 miliona građana, u poređenju sa 1,24 miliona u februaru 2020. 

- Budući da je očigledna potreba da se nešto preduzme, trebamo postaviti ambiciozan cilj – Garanciju za mlade u regiji. Garancija za mlade podrazumijeva prilike za zapošljavanje, obrazovanje, usavršavanje ili pripravništvo za mlade ljude. Konkretnije, projekat RCC ESAP 2 je na zapadnom Balkanu izradio sveobuhvatnu analitičku studiju o Zapošljavanju mladih u šest ekonomija zapadnog Balkana, sa šest pojedinačnih mapa puta za politike, a nedavno su taj izvještaj i šest mapa puta dostavljeni vladama. Mi u RCC-u smo spremni da podržimo naše partnerske vlade u uvođenju Garancije za mlade i drugih programa za mlade u našoj regiji, koji će donijeti brojnije i bolje prilike za zapošljavanje mladih - naglasila je Bregu, saopćeno je iz RCC-a. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo