Svijet     | 30.04.2021. 09:09 |

U Izraelu na festivalu vjerskih krijesa poginule 44 osobe

FENA Internet

TEL AVIV, 30. aprila (FENA) - Najmanje 44 osobe smrtno su stradale tokom festivala vjerskih krijesa u Izraelu u petak, saopćili su medicinari.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu taj nemili događaj nazvao je "velikom katastrofom".

Incident se dogodio kada se na desetine hiljada ultraortodoksnih Jevreja okupilo u grobnici mudraca iz Galileje iz 2. vijeka, rabina Shima Bar Yochaija, na godišnjoj komemoraciji Lag B'Omera u kojoj se obavlja cjelonoćna molitva, pjevaju mistične pjesme i pleše.

Svjedoci su rekli da su ljudi ugušeni ili pregaženi u prolazu koji je bio krcat vjernicima. Neke žrtve su pronađene nakon što se oglasila uzbuna da se vjernici raziđu.

Helikopteri su prevozili povrijeđene ljude u bolnice, a vojska je saopćila da su poslane jedinice za potragu i spašavanje, javlja Reuters.

Medicinari su naveli da su 103 osobe povrijeđene u 'stampedu'. Među žrtvama ima i djece, rekli su svjedoci.

Tokom tog vjerskog praznika žene i muškarci su odvojeni, a video snimci pokazuju da se incident dogodio u dijelu s muškarcima.

- Htjeli smo ući unutra da bi plesali i obavljali druge rituale i odjednom smo vidjeli kako službe hitne pomoći užurbano ulaze. Tada sam vidio kola hitne pomoći kako stižu jedna za drugom - rekao je Shlomo Katz za Reuters. 

Video zapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju haotične scene dok su se ultraortodoksni Jevreji provlače između ruševina kako bi izašli. Beživotna tijela su ležala na nosilima u hodniku, pokrivena folijom.

Glasnogovornik policije rekao je da su kapaciteti na planini Meron slični prethodnim godinama, ali da su ovaj put područja za krijesove podijeljena na više grupa zbog pandemije COVID-19. To je možda stvorilo neočekivane gužve, navode izraelski mediji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana