Magazin     | 30.04.2021. 08:27 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 30. travnja (FENA) - 

- 313. Rimski car Konstantin I Veliki objavio Milanski edikt kojim je legalizirano kršćanstvo u Rimskom carstvu.

- 1777. Rođen Carl Friedrich Gauss, njemački matematičar, fizičar i astronom, osnivač čuvene matematičke škole i direktor opservatorije u Gottingenu. Pronašao je niz metoda u teoriji brojeva, algebri, geometriji, analizi, astronomiji.

- 1789. George Washington izabran za prvog predsjednika SAD-a. Nakon dva predsjednička mandata, u rujnu 1796. godine uputio je američkom narodu oproštajnu poruku i povukao se na svoje imanje.

- 1870. Rođen Franz Lehar, austrijski skladatelj mađarskog porijekla, najznačajniji predstavnik bečke operete u prvoj polovici 20. stoljeća. 

- 1883. Umro Edouard Manet, francuski slikar, jedan od začetnika impresionizma. Bio je sjajan kolorista, s naročitim darom da dočara atmosferu.

- 1883. Rođen Jaroslav Hašek, češki pisac, autor romana "Doživljaji dobrog vojnika Švejka".

- 1938. Popularni animirani lik Duško Dugouško (Bugs Bunny) prvi put se pojavljuje u javnosti, u filmu "Porky’s Hare Hunt".

- 1945. Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili samoubojstvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Ruske trupe ušle u centar Berlina, osvojile Reichstag i druge državne institucije.

- 1973. Predsjednik SAD-a Richard Nixon prihvatio odgovornost za prisluškivanje stranačkih protivnika u aferi Watergate 1972., što je dovelo do njegove ostavke, u kolovozu 1974.

- 1989. Umro Sergio Leone, talijanski filmski redatelj, scenarist i producent. Poznati su mu filmpvi "Kolos s Rodosa", "Za šaku dolara", "Dobar, ružan, zao", "Bilo jednom na Divljem zapadu".

- 1991. U ciklonu u Bangladešu poginulo najmanje 125.000 ljudi.

- 1992. Republika BiH postala 52. država članica Europske konferencije o sigurnosti i suradnji, sadašnji OESS. 

- 2002. Predsjdnik Zimbabvea Robert Mugabe proglasio izvanredno stanje u zemlji zbog velike nestašice hrane koja je dovela tisuće stanovnika na ivicu gladi. Kriza s hranom nastupila je usljed suše, ali i zbog zatvaranja farmi koje su držali bijelci.

- 2009. Ubijeno 13 osoba, a 15 ranjeno kada je napadač otvorio vatru na studente univerziteta u Bakuu u Azerbejdžanu.

- 2011. Umro Ernesto Sabato, argentinski pisac, čija su neka od dijela "Tunel", "O junacima i grobovima" i "Abadon, anđeo uništenja". 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo