Bosna i Hercegovina     | 29.04.2021. 18:48 |

Vlada KS usvojila izmjene KEAP-a i definirala prioritete za unapređenje okoliša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas izmjene Kantonalnog ekološkog akcionog plana (KEAP) koji je usvojen još 2017. godine.

Današnje izmjene se odnose na usvajanje revidiranog Zelenog akcionog plana Kantona Sarajevo za provođenje KEAP-a do 2023. godine, odnosno definiranje prioriteta koje Kanton želi realizirati u narednom periodu.  

Kako je istakao premijer KS Edin Forto, za realizaciju svih projekata obuhvaćenih ovim planom trebalo bi više od dvije milijarde KM, zbog čega je potrebno definirati prioritete.

  - Ovaj akcioni plan je urađen u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, domaćim i stranim stručnjacima, a njegovu izradu finansirala je Ambasada Japana u BiH. Ako ovi projekti nađu svoje mjesto u budžetima ove i narednih vlada Kantona Sarajevo, onda imamo šansu da stvorimo daleko kvalitetniji život i uspijemo ovdje zadržati naše ljude - istakao je Forto.

Zeleni akcioni plan sadrži skup projekata koji su u funkciji očuvanja okoliša kroz unapređenje upravljanja i tretiranja zemljišta, urbanizma, održivog saobraćaja, vodnih resursa, energetike i zgradarstva, industrije i otpada.

Među prioritetima u ovom dokumentu prepoznati su: unapređenje integriranog urbanog planiranja, uspostava zelenog koridora duž rijeke Miljacke, proširenje staza za biciklistički i romobilski transport, obnova tramvajskih stajališta uz korištenje pametnih tehnologija, zamjena voznog parka javnog prijevoza niskoemisionim vozilima, rekonstrukcija tramvajskih šina...

U planu se nalaze i brojni projekti za saniranje vodovodne i kanalizacione mreže uz razvoj tehnologije za tretman otpadnih voda, unapređenje modela za upravljanje otpadom, sanaciju javnih zgrada i njihovo utopljavanje, ispitivanje mogućnosti ulaska na tržište obnovljivih izvora energije  i drugo.

O izmjenama KEAP-a i revidiranom Zelenom akcionom planu konačnu riječ dat će Skupština KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta