Bosna i Hercegovina     | 29.04.2021. 11:18 |

Ombudsmeni BiH čestitali 1. maj - Međunarodni praznik rada

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić upućuju najiskrene čestitke svim građanima BiH povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, sa željom da ga provedu u zdravlju i dobrom raspoloženju.

- Već drugu godinu zaredom Međunarodni praznik rada obilježava se u specifičnim okolnostima izazvanim epidemijom koronavirusa, koji su uticali i na položaj radnika. Iako je globalna pandemija koronavirusom koja je zahvatila cijeli svijet prvenstveno zdravstveni problem, u isto vrijeme ima ogroman uticaj na ekonomsku sferu, tržište rada i kapitala i u velikoj mjeri se odrazila na kvalitet života građana Bosne i Hercegovine. Broj otpuštenih radnika, naročito iz privatnog sektora, i dalje je nepoznat javnosti, dok su oni koji obavljaju radne zadatke na poslu na različite načine izloženi infekciji od koronavirusa, od čijih posljedica su, nažalost, neki i stradali - poručili su ombudsmeni BiH.

Navode da su se u prošloj godini građani u oblasti radnih prava najčešće žalili instituciji Ombudsmena na nepravilnosti u vezi s provođenjem konkursnih procedura, probleme u vezi s neredovnim uplaćivanjem doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, nezakonito otkazivanje ugovora o radu, nezakonitosti u regulisanju prava radi otkaza ugovora o radu (otpremnina, naknada za neiskorišteni godišnji odmor), dugotrajna vođenja stečajnih postupaka od kojih u krajnjoj liniji zavisi ostvarivanje penzije itd.

- I danas veliki broj građana Bosne i Hercegovine nema priliku da ostvari jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad, što je i povod da ombudsmeni i dalje prate ostvarivanje prava građana u ovoj oblasti - stoji u saopćenju.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana