Svijet     | 29.04.2021. 09:29 |

Broj stanovnika Kine nastavio rasti u 2020.

FENA Internet

PEKING, 29. aprila (FENA) - Ukupan broj stanovnika Kine nastavio je rasti 2020. godine, objavio je u četvrtak Nacionalni zavod za statistiku.

Detaljni podaci bit će objavljeni kada se objave rezultati popisa stanovništva, koji se u zemlji radi jednom u deceniji, saopćio je statistički ured.

U saopćenju iz Zavoda bila je samo jedna rečenica, prenosi Reuters.

List Financial Times izvijestio je u utorak da će Kina prijaviti prvo smanjenje broja stanovnika u posljednjih pet decenija, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Smanjenje broja stanovništva u Kini nije zabilježeno od perioda velike gladi krajem 50-tih godina prošlog vijeka uzrokovane katastrofalnom ekonomskom politikom Mao Cedunga, koja je prouzrokovala smrt desetina miliona ljudi. Trenutni pad broja stanovnika, ističe list, dolazi uprkos relaksaciji striktne politike planiranja porodice čiji je cilj da preokrene pad nataliteta najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Očekuje se da će posljednji kineski popis, koji je završen u decembru ali tek treba da bude objavljen, prijaviti ukupan broj stanovnika zemlje na manje od 1,4 milijarde. Vlada je trebalo da objavi rezultate popisa početkom aprila ali, Financial Times ističe, kako je riječ o osjetljivom pitanju, pad broja stanovnika neće biti objavljen dok vladina odjeljenja ne postignu konsenzus o podacima popisa kao i njegovim implikacijama.

Nije dato objašnjenje za odlaganje saopštavanja rezultata mada je Nacionalni biro za statistiku ovog mjeseca saopštio da je za to potrebno više pripremnih radova. Pad broja stanovnika mogao bi da, ocjenjuje londonski list, bude veliki danak najvećoj azijskoj ekonomiji, što bi uticalo na sve - od potrošnje do brige o starijima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana