Bosna i Hercegovina     | 28.04.2021. 19:05 |

PSBiH - Usvojene dopune Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, koji je predložilo  Vijeće ministara, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Riječ je o sistemskom zakonu koji će omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi s ratnim zločinima, organiziranim kriminalom ili trgovinom ljudima.

Poslanici danas nisu prihvatili mišljenje Ustavnopravne komisije Doma koja nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom i nije podržala principe Prijedloga zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH, Prijedloga zakona o Visokom sudskom vijeću BiH  i Prijedloga zakona o Uredu disciplinskog tužioca BiH, koje su predložili poslanici iz Kluba DF-a.

Ovi zakonski prijedlozi bit će vraćeni Komisiji da ih ponovno razmotri i sačini novo mišljenje.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koji su predložile poslanice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, bit će upućen Kolegiju na usaglašavanje, jer prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu poslanika iz Republike Srpske. 

Predložene izmjene podrazumijevaju usklađivanje tog zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, a to znači da bi ukupni sastav Vijeća ministara BiH u toku cijelog mandata odražavao ravnomjernu zastupljenost spolova.

Pod tim se, kako navode predlagači zakona, podrazumijeva 40 posto manje zastupljenog spola.

Usvojeni su izvještaji o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH svi se odnose na 2020. godinu.

Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2020. godinu nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova iz bh. entiteta Republika Srpska, te je upućen Kolegiji doma na usaglašavanje.

Poslanici su usvojili Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH te Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH oba za 2020. godinu.

Predstavnički dom imenovao je Vladu Rogića za člana Centralne izborne komisije BiH iz hrvatskog naroda, a na osnovu dostavljene rang-lista Komisije za izbor i imenovanje članova Centralne izborne komisije.

Više poslaničkih inicijativa upućeno je Kolegiju doma na usaglašavanje, jer za njihovo prihvatanje nije bilo entitetske većine iz RS-a.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, nakon čega je završena današnja sjednica.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo