Svijet     | 28.04.2021. 13:54 |

Muhamed bin Salman: Saudijska Arabija želi dobre odnose s Iranom

FENA Internet

RIJAD, 28. aprila (FENA) - Prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman kaže da želi "dobre odnose" sa svojim suparnikom Iranom.

Princ je rekao za TV Al Arabiya da njegova zemlja želi da Iran pomogne Bliskom Istoku na putu ka prosperitetu, javlja BBC.

Ali je kazao da je to u sukobu s "negativnim ponašanjem Irana", pozivajući se na nuklearni program, lansiranje projektila i podršku "odmetničkim milicijama".

Dodao je da Saudijska Arabija sarađuje sa svojim regionalnim i globalnim partnerima "kako bi pronašla rješenja za ove probleme".

Prinčevi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što su se pojavili izvještaji da su najviši saudijski i iranski zvaničnici održali tajne razgovore u Iraku u pokušaju da poprave odnose.

Saudijski izvori demantirali su izvještaje. Ali iransko ministarstvo vanjskih poslova nije ih ni potvrdilo ni odbilo, rekavši da je "uvijek pozdravljalo dijalog".

Saudijska Arabija, koja sebe doživljava kao vodeću sunitsku muslimansku silu, i Iran, najveća država šiitskih muslimana, desetljećima su u borbi za regionalnu dominaciju.

Ali, posljednjih godina njihovo rivalstvo pogoršali su ratovi na Bliskom istoku.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta