Ekonomija     | 28.04.2021. 14:06 |

U tri bh. općine pokrenuto 36 novih biznisa kroz EU4Business projekt

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. travnja (FENA) - Zahvaljujući projektu "Međuopćinskom suradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima", koji financira Europska unija u BiH, međuopćinsko lokalno partnerstvo Jablanica, Kakanj i Konjic je u proteklih 16 mjeseci kreiralo inkluzivni model podrške ranjivim kategorijama, koji obuhvaća cjelokupni set usluga od ideje do biznisa i koji predstavljaju poduzetničku infrastrukturu.

Posebna pažnja posvećena je poslovnim idejama koje se odnose na uključivanje mladih, ženske populacije, pripadnika nacionalnih manjina kao i osoba s invaliditetom, priopćilo je Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

"Danas na području ovih općina imamo 36 novih biznisa, koja su u većinskom vlasništvu žena i drugih ranjivih kategorija, od čega 13 u Jablanici, 12 u Kaknju i 11 u Konjicu, a u njima je zaposleno više od 40 osoba", kazala je direktorica Centra usluga LiNK Mostar Alisa Gekić tijekom danas održane treće online konferencije na kojoj su prezentirani rezultati tog projekta, ali i dane preporuke za multipliciranje efekata podrške novim biznisima.

Ova međuopćinska suradnja tri lokalne zajednice s jedne strane, i Europske unije s druge, omogućila je snažnije uključivanje lokalnih zajednica u razvoj gospodarstva u ovom dijelu BiH.

"Općina Jablanica je iznimno ponosna što je bila voditelj ovako značajnog projekta za podršku novim biznisima. Samo na području općine Jablanica pokrenuto je 13 novih biznisa, za koje su osigurana grant sredstva za nabavku opreme i sufinanciranje troškova doprinosa za devet mjeseci", istaknuo je načelnik općine Jablanica Damir Šabanović.

Prilika za pokretanje vlastitog posla uključivala je i poduzetničku obuku "Pokreni svoj posao" kroz koju je prošlo 111 osoba, među kojima su i oni koji spadaju u ranjive kategorije - 58 nezaposlenih žena, 4 predstavnika nacionalnih manjina, 15 osoba s invaliditetom i 11 žena starije dobi.

"Iskoristile smo znanje stečeno na obuci koja se izvodi po metodologiji Međunarodne organizacije rada, napravile poslovni plan i postale ponosne korisnice granta koji nam je omogućio pokretanje poduzeća", izjavila je Merima Kukić, direktorica nedavno pokrenute uspješne firme za proizvodnju i preradu organskog voća i povrća u Jablanici MOST M d.o.o.

Tridesetčetverogodišnji autoelektričar Emir Smolo iz Kaknja ostvario je san i nakon završene poduzetničke obuke pokrenuo je uspješan autoservis koji osim njega zapošljava još dva radnika. Smolo je kazao kako upravo zahvaljujući podršci Europske unije i Međunarodne organizacije rada kao i ljubavi prema poslu koju radi, svoju egzistenciju vidi u Bosni i Hercegovini.

EU4Business podrška novim biznisima pokazala se kao jako efikasna, posebno u smislu pružanja podrške ranjivim kategorijama te su iz tog razloga ove tri lokalne zajednice kao i ostali članovi lokalnog partnerstva odlučni nastaviti implementaciju projekta u budućnosti.

Projekt EU4Bussiness - za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju, zajednički financiraju Europska unija (sa 15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (sa 1,1 milijun eura), a realiziraju GIZ, UNDP i MOR.

Cilj EU4Business projekta je da kroz financijsku i tehničku podršku razvoju konkurentnosti i inovativnosti ojača kapacitete Bosne i Hercegovine za ekonomski rast i zapošljavanje.

Video prilog o projektu "Međuopćinskom suradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima" i uspješnim pričama novih poduzetnika može se pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=cbjHK2YbF44

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo