Bosna i Hercegovina     | 28.04.2021. 13:43 |

Aganović: U Goraždu, gradu heroju, dostojno će biti obilježeni Dani otpora

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. aprila (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i ove godine bit će obilježeni herojski dani otpora agresiji.

Tradicionalna manifestacija “Dani otpora u BPK Goražde”  započet će 4. maja, na dan kada su 1992. godine na Goražde pale prve granate, čime je počela opsada jedinog preostalog slobodnog grada na Drini, duga 1.336 dana.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović naglašava da je ovogodišnji program prilagođen epidemiološkoj situaciji.

-Zbog složene epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa, ovogodišnje obilježavanje bit će održano u skladu sa mjerama kriznih štabova. Programom je predviđeno polaganje cvijeća na šehidska mezarja uz odavanje počasti svim poginulim braniocima te emitovanje prigodnih dokumentarnih filmova i emisija u programu RTV BPK Goražde, posvećenih herojskoj odbrani ovih prostora, tako da ćemo ipak dostojno obilježiti dane kada se branila i odbranila sloboda - kazao je Aganović.

U skladu sa višednevnim programom koji je utvrdio Odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 1995. godina, bit će održana i tradicionalna manifestacija "Zaimov do, da se pamti 2021“ i "Dan 1. Drinske brigade“, koju će organizirati Udruženje za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca te Koordinacija boračkih udruženja.

- Obilježavanje Dana otpora na području BPK Goražde će trajati od 4. do 13. maja. Osim predviđenih programskih aktivnosti a uzimajući u obzir ograničen broj okupljanja ljudi, došli smo na ideju da na značaj ovih događaja ukažemo i kroz dokumentarni film JP RTV BPK Goražde o temi 'Kako je grad postao heroj' – precizirao je Aganović.

Podsjetio je da je na posljednjoj sjednici Skupštine BPK Goražde usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju "Kalendara obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina“, a izmjene se odnose na održavanje manifestacije "Grebak –put života“.

-Usvojili smo inicijativu MZ Orahovice koja je posredstvom Udruženja demobilisanih boraca uputila zahtjev da se manifestacija 'Grebak-put života' održava u junu, kako je to bilo do 2016. godine, umjesto u augustu. Dobili smo podršku od Komisije za boračko-invalidsku zaštitu,  ispoštovana je kompletna procedura i od ove godine, ova manifestacija će se održati u periodu od 8. do 12. juna, a na zahtjev MZ Orahovice, u okviru njenog održavanja, na dan 8. juna bit će obilježena i godišnjica pogibije Hasana Turčala Brzog - istakao je Aganović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana