Bosna i Hercegovina     | 28.04.2021. 13:24 |

Više zakonskih prijedloga na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici u Sarajevu razmatrat će interpelaciju poslanika Predraga Kojovića, Nermina Nikšića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Zukana Heleza, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta.

Poslanici su interpelacijom zatražili otvaranje rasprave o radu Vijeća ministara BiH u cjelini, s posebnim osvrtom na postupanje Vijeća ministara BiH po pitanju iznalaženja odgovora na krizu izazvanu Covid-19 panedmijom.

Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika iz Kluba poslanika SDA za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kojim se predviđa brisanje odredbe kojom se igre na sreću oslobađaju od plaćanja PDV-a.

Bit će razmatran i zahtjev poslanika: Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH koji predviđa održavanje izbora, odnosno finansiranje izbora i onda kada budžet nije usvojen.

Također bi trebao biti razmatran i zahtjev ovih poslanika da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim se predlaže spuštanje cenzusa unutar kandidatskih lista sa 20 na 10 posto čime bi bilo, kako tvrde, osigurano da glasači u mnogo većoj mjeri utječu na personalni sastav izabranih poslanika u parlamentima, osim što utječu na broj glasova stranaka.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama koji je prеdložilo Vijeće ministara BiH, a čije usvajanje predstavlja  jedan od 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Poslanici iz Kluba Demokratske fronte uputili su u proceduru tri zakonska prijedloga koje će razmatrati Predstavnički dom. Radi se o Prijedlogu zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH, Prijedlogu zakona o Visokom sudskom vijeću BiH, te Prijedlogu zakona o Uredu disciplinskog tužioca BiH.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom i nije podržala principe ne za jedan od ova tri predložena zakona.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koji su predložile poslanice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, a koji podrazumijeva usklađivanje pomenutog zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

To znači, kako navode predlagači, da će ukupni sastav Vijeća ministara BiH u toku cijelog mandata odražavati ravnomjernu zastupljenost spolova, pod čim se podrazumijeva 40 posto manje zastupljenog spola.

Predstavnički dom razmatrat će i Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predloženim zaključkom predviđeno je da u Interresornu radnu grupu bude imenovan po jedan predstavnik svakog kluba poslanika u Predstavničkom domu, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda, te tri predstavnika Vijeća ministara BiH.

Dom naroda državnog parlamenta jučer je usvojio ovaj zaključak, te za članove Interresorne radne grupe iz tog doma imenovao Sredoja Novića iz Kluba srpskog naroda, Barišu Čolaka iz Kluba hrvatskog naroda i Muniba Jusufovića iz Kluba bošnjačkog naroda.   

Predloženim zaključkom predviđeno je da će u toku procesa Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, po potrebi, konsultirati stručnjake iz nevladinog sektora, Centralne izborne komisije BiH, akademske zajednice i druge.

Poslanici će, između ostalog, razmatrati i izvještaje o radu pojedinih državnih institucija, kao i izvještaji o radu parlamentarnih komisija.

Poslanik Safet Softić (SDA) je prilikom utvrđivanja dnevnog red današnje sjednice predložio da se uvrsti  imenovanje člana Centralne izborne komisije BiH iz hrvatskog naroda sa rang-liste Komisije za izbor i imenovanje članova CIK-a BiH.

Napomenuo je da je Komisija, čiji je i on član, jučer završila intervju s kandidatima koji su bili prijavljeni na konkurs i utvrdila je rang listu. Poslanici su odlučili da se ova tačka uvrsti u dnevni red današnje sjednice.

Također su prihvatili prijedlog poslanika Zlatana Begića (Demokratska fronta) da se u dnevni red uvrsti tačka "izjašnjavanje izabranih zastupnika poimenično o osudi svakog govora mržnje i izvinjenje ukoliko je bilo ko od prisutnih nenamjerno ili namjerno nekoga uvrijedio ili ako je kao uvredljivu izjavu bilo ko kao takvu shvatio, uz ograđivanje i osudu od svih eventualnih bivših i budućih takvih izjava bilo koga iz stranačkog rukovodstva partija kojima pripadaju zastupnici, uključujući i predsjednike istih".

Prijedlog poslanika Nenada Nešića (DNS) da se u dnevni red uvrsti "deklaracija o osudi govora mržnje nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića" nije dobila potrebnu podršku da bi bila uvrštena u dnevni red.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo