Ekonomija     | 27.04.2021. 17:54 |

U Županji ragovarano o izgradnji novog mosta preko rijeke Save

FENA Saopćenje

BRČKO, 27. aprila (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić sa saradnicima razgovarao je u utorak u Županji (RH) s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem o izgradnji novog mosta koji povezuje Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Gunju i Brčko distrikt.

"Sa županom smo razmotrili opciju da se u najneposrednijoj blizini postojećeg mosta gradi novi most kako Republika Hrvatska na drugoj strani ne mi morala graditi novi granični prijelaz, odnosno kako bi iskoristila postojeći", rekao je gradonačelnik Esed Kadrić.

On je najavio i zajednički sastanak na nivou ministara na kojem će se razgovarati o tom pitanju, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

"Očekujemo zajednički sastanak u Brčkom na ovu temu kojem će prisustvovati ministri dvije države. Jako nam je važna podrška prvih susjeda koji će raditi s nama na afirmaciji potrebe izgradnje novog mosta da bismo dobili razumijevanje i nadležnih ministarstava u Republici Hrvatskoj", dodao je gradonačelnik.

I vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istakao je da će ubrzati sve neophodne aktivnosti da bi na obostranu korist došlo do realizacije ovog projekta.

Predstavnici Distrikta informisali su župana o elaboratima nadležnih instituta u kojima je istaknuto da popravka postojećeg mosta ne bi mogla zadovoljiti funkcionisanje teškog saobraćaja, te da bi prema nacrtu idejnog rješenja trebalo graditi most, odmah do postojećeg.

Iz Vlade Brčkog podsjećaju da je most na rijeci Savi obustavljen za teški motorni saobraćaj te da se trenutno koristi samo za saobraćaj lakih vozila i pješaka, što, kako navode, izaziva višestruke posljedice posebno u ekonomskom smislu.

Sastanku u Županji prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić, glavni koordinator Vlade Distrikta  Željko Antić, direktor Direkcije za finansije Mato Lučić i direktor Javnog preduzeća "Putevi Brčko" Vlado Jevtić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'