Bosna i Hercegovina     | 27.04.2021. 15:13 |

Nastavak izvođenja materijalnih dokaza optužbe u 'slučaju Respiratori'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) – Izvođenjem materijalnih dokaza optužbe danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi, čiji se akteri, između ostalog, terete za zloupotrebu položaja prilikom nabavke 100 respiratora u aprilu 2020. godine, a nakon proglašavanja stanja nesreće u Federaciji BiH zbog pandemije koronavirusa.

U fokusu nastavka prezentacije dokaza, kojim Tužiteljstvo BiH raspolaže, predočen je pregled komunikacija ostvarenih između optuženih i drugih involviranih osoba od 28. marta do 2. aprila 2020. godine do kojeg se došlo pretresom računara, mobilnih telefona, te listinga telefonskih poziva koji se pribavljeni od telekomoperatera u skladu sa sudskom naredbom.

Uz federalanog premijera Novalića, u ovom predmetu optuženi su, u međuvremenu suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, vlasnik firme „F.H. Srebrena malina“ Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević, koja se tereti za  nesavjestan rad u službi.

Tužitelj Mirza Hukeljić je u sklopu prvog seta dokaza pokazao komunikaciju ostvarenu putem telefona, odnosno Viber i SMS prepiskom, te Whatsappa i e–maila između optuženog Fikreta Hodžića sa i osobe inicijala K. M. iz firme "Exotrade” iz Rijeke, a koja je posredovala u nabavci respiratora u inkriminirano vrijeme.

Radi se o prvom i narednim kontaktima ostvarenim sa K. M. 28. marta povodom nabavke medicinske opreme i uređaja što je, prema optužnici, realizirano putem firme F.H Srebrena malina, a u jednoj od poruka Hodžić navodi kako se radi o poslu do deset miliona.

Njihova komunikacija rezultirala je dogovorom o kupovini 100 respiratora, a u međuvremenu je ostvarena opsežna prepiska u vezi s različitim ponudama te tehničkim spcifikacijama koje je Hodžić proslijeđivao putem sekretarice Ureda federalnog premijera Bahre Džake (saslušana u svojstvu svjedoka).

Kako je u sklopu drugog seta dokaza saopćio tužitelj Hukeljić, Hodžić se SMS-porukom u vezi respiratora javio premijeru Novaliću 29. aprila, navodeći da je to uradio na preporuku izvjesnog Asima, nakon čega mu prvooptuženi šalje svoju mail adresu.

Tužitelj je taj momenat označio kao početak pregovaranja o nabavci respiratora, u koju je nešto kasnije uključena i sekretrarica Džaka, a 30. marta nstavljena je komunikacija u vezi sa ponudom iz Kine koja se odnosila na invazivne i neinvazivne respiratore, sa određenim specifikacijama i cijenama koštanja po komadu, a koje je Hodžiću proslijedio K. M.

Na isprintanim Screenshotovima koji su se odnosili na komunikacije ostvarene 30. marta slijedi upućivanje ponude na e-mail Ureda premijera, odnosno na adresu Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Prema tužiteljevom kazivanju, u nastavku komunikacije 31. marta Hodžić šalje SMS Novaliću u kojoj ga obavještava o ponudi iz Kine i stanju na tržištu, a na temelju čega optužba tvrdi da je on (Hodžić) bio u direktnim pregovorima s Novalićem u vezi s nabavkom respiratora.

U narednim danima, slijedi nastavak korespondencije između Hodžića i K. M. te komunikacija s Uredom premijera radi preciziranja određenih procedura, uključujući i utvrđivanje jedinične cijene za HC-VE003 respiratore koji su prvobitno bili u ponudi, te pismo namjere...

Prvi kontakt između Hodžića i optuženog Solaka uslijedio je 2. aprila, te je toga dana na e-mail FUCZ-a upućena ponuda, koja je ranije bila “u opticaju”, uz opasku tužitelja da je FUCZ formalno proveo nabavku.

Izvođenje materijalnih dokaza optužbe propraćeno je nizom prigovora odbrane, od tvrdnji da tužitelj nepotrebno komentira i zaključuje, te da njegov nastup ima elemente završne riječi, do prigovora na (ne)relevantnost i autentičnost predočenih dokaza, odnosno njihovu (ne)zakonitost.

Međusobne optužbe za nekorektnost, nerijetko su propraćene reakcijama predsjedavajuće Sudskog vijeća, sutkinje  Džemile Begović, koja je strane u postupku (optužbu i odbranu) pozvala na profesionalno držanje u interesu pravde i pravičnosti te fer suđenja.        

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 19. maja, kada bi trebalo biti nastavljeno izvođenje materijalnih dokaza optužbe.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom