Bosna i Hercegovina     | 26.04.2021. 19:00 |

Softić učestvovao u radu interparlamentarne radionice o zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić učestvovao je danas u radu Interparlamentarne radionice 'Zapadni Balkan: između multipolarizma i procesa evropskih integracija', koju je u online formatu organizovao predsjednik Komisije za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Piero Fassino.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli i predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Italije Roberto Fico izrazili su, u video-porukama učesnicima radionice, snažnu podršku procesu proširenja EU na države zapadnog Balkana naglašavajući da EU izražava jasan stav da je budućnost regije u EU, da je zapadni Balkan neodvojivi dio Evrope i da je članstvo država zapadnog Balkana od strateškog interesa za EU.

- Predsjednici Sassoli i Fico pozvali su države regiona da nastave sa započetim reformama, ističući da će institucije EU i u političkom i u ekonomskom pogledu pratiti reformski proces - navodi se.

Predsjednici Sassoli i Fico istakli su i činjenicu da se EU u posljednje vrijeme suočila sa brojnim problemima koji su usporili proces proširenja, ali i upozorili da se EU i države zapadnog Balkana samo zajednički mogu izboriti sa izazovima kakve predstavljaju pandemija virusa korona, migracije, trgovina ljudima te borba protiv terorizma i kriminala.

Učesnicima radionice obratili su se i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i generalni sekretar Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Stefano Sannino.

Oni su, naglašavajući činjenicu da nema sumnje da je budućnost zapadnog Balkana u EU, pozvali države regiona da na najbolji način iskoriste Paket ekonomske podrške EU vrijedan 3,3 milijarde eura.

Komesar Varhelyi najavio je da će EU državama regiona obezbijediti više od 650.000 vakcina protiv virusa korona, kao i nastaviti da snažno pomaže ekonomski oporavak svih država zapadnog Balkana.

Po riječima komesara Varhelyia, EU će kroz provođenje revidirane metodologije ojačati kredibilitet procesa proširenja koji sve države regiona treba da dovede do članstva u EU. O provođenju reformi u BiH govorio je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Safet Softić naglasio je potrebu da se proces evropskih integracija država zapadnog Balkana posmatra kroz spremnost EU da podrži taj proces, kao i kroz spremnost država zapadnog Balkana da pokrenu i dovrše neophodne reformske procese s druge strane.

Po riječima Softića, BiH je odučna da nastavi sa započetim reformama zasnovanim na poštivanju evropskih principa, demokratije, vladavine prava i zaštite osnovnih ljudskih prava.

- Istovremeno, rekao je Softić, prioritet BiH je prevazilaženje preostalih sukoba, jačanje regionalne saradnje i uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa u regionu. Ističući da jasna evropska perspektiva za BiH predstavlja snažan integrativni faktor i važan alat za prevladavanje unutrašnje polarizacije, Softić je pozvao zvaničnike EU da prepoznaju kredibilne reformske napore BiH i našoj državi, do kraja ove godine, dodijele status kandidata za članstvo u EU – navodi se.

Predsjednik Komisije za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Piero Fassino pozvao je, uime domaćina radionice, institucije EU da značajno ubrzaju proces evropskih integracija država zapadnog Balkana te ponude jasnu, realnu i konkretnu mapu puta za sve države učesnice tog procesa.

S tim u vezi, Fassino se posebno založio za to da Albanija i Sjeverna Makedonija otvore pregovarački proces te da Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobije kandidatski status.

Zaključujući radionicu ministar vanjskih poslova Italije Luigi Di Maio prezentirao je završni dokument radionice u kojem se traži hitno ubrzanje procesa evropskih integracija država zapadnog Balkana.

- U dokumentu se naglašava da region zapadnog Balkana treba da bude sastavni dio evropskog područja snabdijevanja vakcinama protiv virusa korona, dio programa zelene agende, digitalizacije, modernizacije infrastrukture, kao i da bude uključena u Novi evropski pakt za migracije i azil da bi se prevazišli dramatični događaji na balkanskoj ruti i bolje upravljalo migrantskom krizom.

U dokumentu se parlamenti država zapadnog Balkana pozivaju da preuzmu svoju odgovornost i podrže, prate i nadziru proces evropskih integracija država regiona s ciljem da se, kako se navodi, nakon niz godina završi veliki projekt ujedinjenja Evrope – ističe se u saopćenju Sektora za odnose s javnošću PS BiH.

Osim predsjednika parlamentarnih komisija za vanjske poslove država regiona zapadnog Balkana, u dijalogu o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i ubrzanju procesa proširenja i evropskih integracija država ovog regiona, učestvovali su najviši zvaničnici institucija Evropske unije (EU), Italije kao države domaćina radionice, predstavnici Portugala i Slovenije u svojstvu evropske trojke koja predsjedava EU, predstavnici država članica EU Francuske, Austrije, Hrvatske, Rumunije, Grčke, Slovačke, predstavnici Velike Britanije i Ukrajine, kao i predstavnici sekretarijata Centralnoevropske i Jadransko – jonske inicijative. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta