Svijet     | 26.04.2021. 15:27 |

Zarif pohvalio iračke napore na ostvarenju regionalne stabilnosti

FENA Internet

BAGDAD, 26. aprila (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif  u ponedjeljak je pohvalio iračke napore na jačanju regionalne stabilnosti, rekavši kako će oni dovesti do „još pregovora i razumijevanja“ u regiji.

Zarif se obratio novinarima tokom posjete iračkoj prijestonici, koja je u ovom mjesecu bila domaćin prve runde direktnih razgovora između regionalnih suparnika Saudijske Arabije i Irana

Dvije zemlje nagovijestile su moguću deeskalaciju nakon višegodišnjih animoziteta koji su se često prelijevali u susjedne zemlje i u najmanje jedan rat koji još bjesni.

Zarif je također uputio iransko saučešće zbog golemog požara u bagdadskoj Covid bolnici tokom vikenda u kome je poginulo 82-oje ljudi. Zvaničnici su saopćili da je požar izazvala eksplozija na cilindru s kisikom.

Rijad nastoji okončati višegodišnji rat u Jemenu protiv Houthi pobunjenika koji uživaju iransku podršku i koji sve češće ispaljuju projektile i puštaju dronove nakrcane eksplozivom, dok Saudijska Arabija napada ključne lokacije i naftnu infrastrukturu. Okončanje rata moglo bi biti ulog u cjenkanju za Irance dok traže ublažavanje sankcija na nuklearnim pregovorima u Beču.

- Pozdravljamo iračku vitalnu ulogu u regiji i nadamo se da će iz dana i dan jačati iranska uloga u stabilnosti regije – izjavio je Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare s iračkim kolegom Fouadom Husseinom.         

- Zahvaljujemo se iračkoj vladi na provođenju tih napora – kazao je Zarif, ne potvrđujući da su saudijsko-iranski razgovori zapravo održani u Iraku.

Nadamo se da će ti napori voditi do novih pregovora i razumijevanja u regiji – kazao je.

Sve strane sile na kraju će otići, dodao je Zarif, „ali mi ćemo ostati ovdje i trebali bismo zasnovati naše odnose na dobrosusjedstvu, bez uplitanja i u obostranom interesu“, prenosi Associated Press.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta