Stranačke aktivnosti     | 26.04.2021. 10:44 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Radović: Razlog novog zaduženja su nepotrebni troškovi, a ne pomoć penzionerima


Tvrdnja zvaničnika SNSD-a da su svi koji su protiv novog zaduženja Republike Srpske od 587 miliona KM po kamatnoj stopi od 4,75%, njeni neprijatelji je nečuvena, izjavio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On kaže da pokušaji da se ovako nepovoljno zaduženje proglasi tobožnjim uspjehom, nemaju nikakvog osnova i da se ono ne može opravdati isplatom pomoći penzionerima od 15,6 miliona KM.

„Jednokratna pomoć penzionerima, koja zavisi od zaduženja, će svakako dobro doći, ali napominjemo da je u 2019. godini Vlada Republike Srpske izdvojila mnogo više novca za avion i helikoptere od sredstava koja sada želi podijeliti penzionerima“, kazao je Radović.

On navodi da su upravo nepotrebni troškovi doveli Vladu RS u situaciju da se mora zaduživati.

„Na luksuzni avion je tada izdvojeno čak 18 miliona KM iz tekućih budžetskih sredstava, dok je za tri helikoptera izdvojeno 48 miliona i te nabavke nisu zavisile od kredita. Nabavku skupih softvera su platili preko 10 miliona KM, a pored toga su kupovali luksuzne automobile i hotele na Jahorini“, navodi Radović.

On je upozorio da se nakon zaduženja na Londonskoj berzi Republika Srpska našla u veoma složenoj ekonomskoj poziciji.

„Nalazimo se skoro na gornjoj granici zaduženja, jer je ukupan dug u odnosu na bruto domaći proizvod dostigao nivo od 58%, a zakonski je dozvoljeno da to bude 60%“, pojasnio je Radović.

On je istakao da je dug po osnovu obveznica izuzetno nepovoljan i sa aspekta visine kamate, ali i sa aspekta uslova otplate.

„S obzirom da je kamatna stopa 4,75% Republika Srpska će morati izdvojiti ukupno 140 miliona KM za plaćanje kamata. Otplata cijelog iznosa duga od 587 miliona KM se vrši na dan dospijeća i u jednoj rati tj. nakon isteka perioda od pet godina. Ta rata iznosi gotovo jednu četvrtinu izvornih budžetskih prihoda“, precizirao je Radović.

Izražavamo veliku zabrinutost, dodaje Radović, da nam se ne desi scenario u kojem se sada nalazi Crna Gora, koja ne može da vrati dug od 400 milona evra, jer je i njoj jednokratno dospio dug uzet po približno istoj kamatnoj stopi.

Komentarišući tvrdnje predstavnika vlasti da je Republika Srpska u boljoj ekonomskoj situaciji od Federacije BiH, Radović kaže da su one, nažalost, potpuno neopravdane.

„Bruto domaći proizvod FBiH je po strukturi, ali i po visini, na našu žalost, bolji od BDP-a Republike Srpske. Uz to dodajemo činjenicu da je dug po glavi stanovnika Republike Srpske oko 5.800 KM dok je dug po glavi stanovnika FBiH oko 2.600 KM ili za oko 2,2 puta manji od našeg“, navodi on.

Radović je poručio da će SDS nastaviti pratiti rad Vlade Republike Srpske i argumentovano kritikovati i iznosi istinite podatke i činjenice.

„Mi imamo jasan plan i viziju kako naša Republika Srpska može biti bolje, ljepše i pravednije mjesto za život i rad svakog našeg građanina“, kazao je Radović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana