Magazin     | 26.04.2021. 08:38 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. travnja (FENA) - 

- 1798. Rođen Ferdinand Victor Eugene Delacroix, francuski slikar, glavni predstavnik romantizma i nastavljač tradicije Rubensa i venecijanskih slikara. Uz slike, ostavio je i dnevnik u kojem je iznio dragocjena zapažanja o slikarstvu. 

- 1910. Rođen Mehmed Meša Selimović, bh. romanopisac, esejista, pripovjedač, filmski scenarista. Najpoznatija su mu djela "Derviš i smrt", "Tišina", "Tvrđava".

- 1945. U Genevi počela konferencija o Indokini kojom je okončana francuska dominacija u tom dijelu svijeta. SAD nisu prihvatile rezultate skupa te je u lipnju 1954. diktator Ngo Din Dijem, uz podršku SAD-a, postao premijer Južnog Vijetnama.

- 1962. Američkom raketom iz Cape Canaverala lansiran prvi britanski satelit - "Ariel 1".

- 1964. Tanganjika, Zanzibar i Pemba osnovali Ujedinjenu republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. listopada 1964. promijenila naziv u Tanzanija.

- 1984. Umro William Count Basie, američki jazz klavirist, orguljist, vođa sastava i skladatelj. Basie je oformio vlastiti jazz orkestar, Count Basie Orchestra s kojim je u gotovo 50 godina vođenja stvorio inovacije poput korištenja dva "razdvojena" tenor saksofona, naglašavanje ritam sekcije, riffing.

- 1986. Eksplodirao četvrti blok nuklearne centrale u Černobilju u Ukrajini. Radioaktivni oblaci prekrili su gotovo cijelu Europu, a posljedice ove do sada najveće nuklearne katastrofe još se ispituju. Nuklearna centrala trajno je zatvorena 15. prosinca 2000.

- 1994. U Južnoj Africi održani prvi izbori na kojima su sudjelovali i crnci i bijelci i koji su označili kraj režima aparthejda.

- 1997. Nakon 37 godina iz Španjolske u Sarajevo preneseni posmrtni ostaci vrhbosanskog nadbiskupa Ivana Šarića, koji je sahranjen u kripti zavjetne crkve Sv. Josipa na Marindvoru.

- 2002. Bivši učenik gimnazije Robert Steinhauser (19) upao je u gimnaziju u mjestu Erfurt u Njemačkoj i iz vatrenog oružja ubio 16 učenika i učitelja, nakon čega je izvršio samoubojstvo. Ubojstva je izvršio iz osvete što je bio izbačen iz škole.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana