Kultura     | 26.04.2021. 03:31 |

Ekipa 'Quo Vadis, Aida?' ponosna bez obzira što film nije dobio Oscara (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Ni traga razočarenju nema, ovaj film će nadmašiti svoja očekivanja, poručila je bosanskohercegovačka glumica Emina Muftić koja je igrala u filmu Jasmile Žbanić ''Quo Vadis, Aida?''.

- Ovo je film koji je ukazao na socijalnu nepravdu, ovo je film koji će uticati na tok historije, na socijalno tretiranje, na političke odluke – rekla je Muftić novinarima u Narodnom pozorištu u Sarajevu odakle je glumačka ekipa pratila dodjelu Oscara.

Naglasila je da je sasvim sigurno da je to svjetski važan film u brojnim aspektima.

- Jako je važan za nas, za BiH, za region. Ovo je film otrežnjenja, iskupljenja, film koji svima puno znači, a tek je počeo ispunjavati svoju misiju - navela je Muftić.

Glumac Izudin Bajrović je istog stava. Ponovio je da je ''Quo Vadis, Aida?'' film koji ostaje generacijama. 

- Film je već odjeknuo u svijetu, vidjeli su ga mnogi i vidjet će ga još mnogi kroz puno generacija. Nisam siguran da će film koji je dobio Oscara ostati toliko dugo i biti toliko značajan – kazao je Bajrović.

Rekao je da ne treba biti očajan niti imati osjećaj gorčine ili poraza.

Nije razočaran ni glumac Albaj Ukaj, ali kaže da mu je žao.

- Mislim da bi bilo jako bitno da je film dobio Oscara, ali film će još dugo živjeti - naveo je Ukaj te poručio da je film omaž žrtvama u Srebrenici.

U kategoriji u kojoj se takmičio bh. film, za najbolji strani film, Oscara je dobio film "Another Round" Thomasa Vinterberga. "Another Round" bio je najveća konkurecija filmu Jasmile Žbanić. U istoj kategoriji su bili i filmovi "Better days", "Collective" i "The Man Who Sold His Skin".

Film Jasmile Žbanić ''Quo Vadis, Aida?'' govori o genocidu u Srebrenici, a premijerno je prikazan u septembru prošle godine, nakon čega je dobio brojna priznanja širom svijeta.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/5772

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1H9NBMR0eyOQquuLBHljYM_lEhrAx9zkn?usp=sharing

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo