Kultura     | 26.04.2021. 01:53 |

Ekipa filma 'Quo Vadis, Aida?' u Narodnom pozorištu prati dodjelu Oscara

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) – Ekipa bosanskohercegovačkog filma ''Quo Vadis, Aida?'' iz Narodnom pozorišta Sarajevo prati dodjelu najprestižnije filmske nagrade Oscar, koja se održava u Hollywoodu, u Los Angelesu.

Glumac Boris Ler je poručio da je to važno za bh. film i kinematografiju.

- Uzbuđen sam što imamo priliku da uprkos svim mjerama pratimo dodjelu i da, ako ništa, mislima i srcima budemo sa Jasmilom i Damirom koji su tamo - rekao je Ler.

Naglasio je da je nominacija put ka što više gledatelja.

- Uči u nominaciju za Oscara je velika stvar, a važno je da će se o Srebrenici i o svemu što se dešavalo u Bosni i Hercegovini govoriti i van datuma koji to obilježavaju - rekao je Ler.

U Narodnom pozorištu je i Alban Ukaj koji je također kazao da je sretan i ponosan, te da se nada drugom Oscaru za BiH.

- Ako bude, bit ću posebno sretan zato što će to biti Oscar za Srebrenicu. Bit će omaž onih koje smo izgubili. Nadam se da će ovo biti dokument koji će ljudi, pogotovo mlađe generacije, u regionu gledati - poručio je Ukaj.

''Quo Vadis, Aida?'' je nominovan u kategoriji za najbolji strani film. Najveću konkurenciju mu predstavlja danski film "Another Round" Thomasa Vinterberga.

U istoj kategoriji su filmovi "Better days", "Collective" i "The Man Who Sold His Skin".

Film Jasmile Žbanić ''Quo Vadis, Aida?'' govori o genocidu u Srebrenici, a premijerno je prikazan u septembru prošle godine, nakon čega je dobio brojna priznanja širom svijeta.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo