Svijet     | 24.04.2021. 13:41 |

Garneau: Izbor visokog predstavnika u BiH važno pitanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO/OTTAWA, 24. aprila (FENA) - Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada poslao je pismo premijeru Kanade Justinu Trudeau u kojem je zatražena veća uloga Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u jačanju državnih institucija Bosne i Hercegovine, euroatlanskim integracijama BiH i jačanju institucije visokog predstavnika u BiH.

Istovremeno, zatražen je odgovor u vezi s pozicijom Kanade prema izboru novog visokog predstavnika u BiH.

U odgovoru koji je, uime Vlade Kanade, poslao ministar vanjskih poslova te zemlje Marc Garneau, naglašava se posvećenost Kanade stabilnosti Bosne i Hercegovine, te potvrđuje kako je izbor novog visokog predstavnika u BiH važno pitanje, koje treba pažljivo razmotriti.

- U potpunosti se slažem da je izbor novog visokog predstavnika važno pitanje koje treba pažljivo razmotriti. Visoki predstavnik Valentin Inzko je izvrsno obnašao ovu poziciju dugi niz godina, ali signalizirao je svoju želju da odstupi. Održano je nekoliko razgovora između članova Upravnog odbora kako bi se uvjerili da su svi faktori uzeti u obzir i da se može postići konsenzus - navodi ministar Garneau u pismu/odgovoru, koje prenosi Institut za istraživanje genocida Kanada.

Ističe kako je Kanada posvećena stabilnosti Bosne i Hercegovine i uvjerena u neophodnost saradnje sa saveznicima i partnerima za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Iz tog razloga, kako Garneau navodi, drago mu je što može da potvrdi podršku njegove zemlje kandidatu Christianu Schmidtu, kojeg je predložila Njemačka.

- Prioritet Kanade za Bosnu i Hercegovinu je podsticanje njenog razvoja u mirnu, ekonomski održivu, multietničku demokratiju. Rad OHR-a je od suštinskog značaja za postizanje ovog cilja - navodi, između ostalog, ministar vanjskih poslova Kanade Marc Garneau u pismu koje je uime Vlade te zemlje uputio povodom inicijative Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, saopćeno je iz tog instituta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana