Svijet     | 24.04.2021. 12:17 |

Izrael uzvratio napadima na Gazu nakon ispaljenih raketa iz Palestine

FENA Internet

TEL AVIV/GAZA, 24. aprila (FENA) - Tenzije su bile zategnute duž granice između Izraela i Gaze u subotu nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćili da su palestinski militanti preko noći ispalili 36 raketa, što je izazvalo uzvratne udare.

Izraelski odbrambeni sistem Željezna kupola presreo je šest raketa, izvijestio je IDF, dok je za druge rakete rečeno da nisu ušle u izraelsku teritoriju.

IDF navodi da je na to reagovao pogodivši Hamasove vojne lokacije u Gazi, uključujući podzemnu infrastrukturu i raketne bacače.

Sigurnosni službenici Hamasa i svjedoci rekli su da je nanesena velika šteta metama u pojasu Gaze.

Ranije je IDF saopćio da su se izraelske porodice sklonile u skloništa za bombe dok su iz Gaze ispaljene rakete prema jugu Izraelu.

Nije bilo izvještaja o žrtvama ni s jedne strane, javlja dpa.

Izrael je 2007. pojačao blokadu pojasa Gaze zajedno s Egiptom, obje zemlje opravdavajući mjeru sigurnosnim zabrinutostima.

Oko dva miliona ljudi živi u pojasu Gaze u lošim uslovima. Izrael, Sjedinjene Države i Evropska unija klasificiraju Hamas, koji vlada u Palestini, kao terorističku organizaciju.

Najnovija razmjena vatre uslijedila je u četvrtak nakon nemira u Jerusalemu, koji su se nastavili do ranih sati u petak, tokom kojih je ranjeno 20-tak Izraelaca i Palestinaca.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta