Svijet     | 23.04.2021. 20:21 |

Nakon šest godina Rusija ponovo uspostavlja letove prema Egiptu

FENA Internet

MOSKVA, 23. aprila (FENA) - Rusija planira da nastavi s direktnim letovima ka egipatskim crvenomorskim turističkim mjestima, više od šest godina nakon obaranja aviona ruske aviokompanije iznad Sinajskog poluotoka, saopćio je Kremlj u petak.

Predsjednik Vladimir Putin i njegov egipatski kolega Abdel Fattah el-Sissi tokom današnjeg telefonskog razgovora raspravljali su o nastavku zračnog saobraćaja prema turističkim mjestima Hurghada i Sharm el-Sheikh.

- U svjetlu zajedničkog rada na osiguranju visokih standarda avijacijske sigurnosti na egipatskim aerodromima koji je dovršen, sporazum  je postignut u principu o obnovi veza punog formata između Rusije i Egipta - navodi se u transkriptu razgovora.

Egipatski predsjednički ured također je objavio saopćenje u kome navodi da je El-Sissi pozdravio odluku.

Nijedna strana nije konkretizirala kada će letovi biti nastavljeni, ali su ruski mediji javili da bi letovi mogli biti pokrenuti do sredine maja nakon što zvaničnici utanače tehničke detalje.

Vladina radna grupa protiv koronavirusa saopćila je da će objaviti kada će se letovi nastaviti i ostale pojedinosti kao što je broj letova, u drugoj polovini maja.

Ruske aviokompanije saopćile su da su spremne da djeluju brzo na organiziranju charter letova prema egipatskim turističkim mjestima a turoperatori tvrde kako očekuju veliku potražnju.

Moskva je prekinula sve letove za Egipat nakon što je u bombaškom napadu lokalnog ogranka ISIL-a oboren avion ruske aviokompanije iznad Sinaja u oktobru 2015. kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade. U 2017. ruske aviokompanije ponovo su pokrenule letove za Kairo, ali direktni letovi prema dva crvenomorska turistička mjesta ostali su prekinuti.

Napad je predstavljao težak udarac egipatskoj turističkoj industriji, ionako ugroženoj nemirima izazvanim narodnim ustankom u 2011. Egipatske vlasti od tada su uložile milione dolara da poboljšaju sigurnost na svojim aerodromima, u nadi da će privoliti Moskvu da se predomisli.

Ovog mjeseca Rusija je prekinula većinu svojih letova za Tursku do 1. juna, navodeći kao razlog rast broja zaraženih u toj temlji, u potezu koji je nanio težak udarac turskoj turističkoj industriji i osujetio planove odmora za više od 500.000 Rusa. Mnogi od njih sada se nadaju egipatskim tiurističkim mjestima kao alternativi.

Nastavak letova iz Rusije bio bi od ključnog značaja za egipatski turistički sektor, koji je zadobio još jedan težak udarac pandemijom koronavirusa tokom proteklih godinu dana. Egipat je zadržao blage restrikcije u crvenomorskim turističkim mjestima, u pokušaju da privuče strane posjetioce.

Nakon  bombaškog napada ISIL-a, Britanija, drugi veliki izvor posjetilaca u Egiptu, prekinula je letove za Sharm el-Sheikh, crvenomorsko turističko mjesto na Sinaju s koga je uzletio oboreni ruski avion. Britanija je ukinula restrikcije u oktobru 2019., prenosi Associated Press.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'