Kultura     | 23.04.2021. 15:20 |

'Preporod' ukazao na važnost knjige u sveukupnoj kulturi i civilizaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava ukazala je na važnost knjige u sveukupnoj kulturi i civilizaciji, ali i u kulturi svakog naroda ponaosob.

Uz brojna izdanja iz ranijih vremena „Preporod“ je objavio nekoliko stotina različitih knjiga i drugih publikacija te realizirao više izdavačkih projekata od temeljne važnosti za kulturu Bošnjaka i BiH. 

Među njima posebno se ističu pionirski i kapitalni projekti kakvi su, između ostalih, Edicija Bošnjačka književnost u 100 knjiga, projekt utemeljen 1995. godine kao najveći izbor najznačajnijih ostvarenja iz bošnjačke književnosti. Tu je i Pravopis bosanskoga jezika Senahida Halilovića iz 1996. godine, prvi bosanski pravopis uopće, zatim Historija Bošnjaka Mustafe imamovića, prvi ikad objavljeni cjeloviti pregled historije bošnjačkog naroda od najstarijih vremena, pa sve do savremenog doba.

Pored ovih kapitalnih projekata, u Institutu za bošnjačke studije kao naučnoistraživačkoj organizacijskoj jedinici Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ odvija se i rad na pripremi Enciklopedije Bošnjaka kao prve bošnjačke enciklopedije ikad. Također, istovremeno u Bibliotečko-informacijskom centru Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ odvija se i bibliografski rad u oblastima bošnjačkih studija, odnosno humanističkih i društvenih istraživanja vezanih za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, čime je utemeljena i bošnjačka nacionalna bibliografija.

Od novih projekata izdvaja se novi Bosanski pravopis autorskog tima koji predvodi Dževad Jahić, edicije Bošnjačka književnost za djecu i mlade, Studia bosniaca i Musica bosniaca, a planirano je i pokretanje i još nekoliko novih.

Također, „Preporod“ izdaje i ediciju Drama, u kojoj se objavljuju dramski tekstovi nagrađeni na bijenalnom natječaju za Nagradu „Alija Isaković“ za najbolji dramski tekst na bosanskom jeziku, čime želi potaknuti i razvoj domaćeg dramskog književnog stvaralaštva.

Sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom „Prosvjeta“, Hrvatskim kulturnim društvom „Napredak“ i Jevrejskim kulturno-prosvjetnim društvom „La Benevolencija“, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ pokrenula je i ediciju Ženska lica Bosne, a s ciljem promoviranja nepoznate ženske povijesti BiH i bh. interkulturalnog društva, saopćeno je iz Preporoda. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'