Stranačke aktivnosti     | 23.04.2021. 14:00 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Datum: 23.4.2021.
Svim medijima

Govedarica: Dodik zbog ličnih interesa Jasenovačku građu isporučio Zagrebu

U Istorijskom muzeju Srbije otvorena je izložba posvećena žrtvama jasenovačkog terora koju je otvorio naš patrijarh Porfirije. Na tom događaju prisutne je pozdravio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čovjek koji je kompletnu arhivsku građu iz Jasenovca isporučio u Zagreb preko Vašingtona – istakao je danas Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS.

„Arhivsku građu iz Jasenovca koju je spasio tadašnji kustos muzeja Jasenovac, Dodik je isporučio u Zagreb preko Vašingtona a to je uradio kao predsjednik Vlade RS, krijući to i od Vlade i od javnosti Republike Srpske“ – kazao je Govedarica i upitao:

„Da li javnost može zamisliti da je to sve nekim slučajem uradio neki Dodikov politički protivnik a da je taj neko drugi danas uzeo za pravo da se u Istorijskom muzeju Srbije po istom pitanju obrati cijeloj naciji? Zamislite kakav pakao bi taj čovjek preživio“.

Govedarica naglašava da Dodiku sve može stati pod kožu i da je njemu najmanji problem posle svega što je uradio da drži slovo kako Srbi moraju sačuvati sjećanje na jasenovačke žrtve genocida.

„Da je razmišljao svojom glavom a ne tuđom, arhivska građa iz Jasenovca danas bi bila upravo u Istorijskom muzeju Srbije“ – kazao je član Predsjedništva SDS.

On je podsjetio javnost da je tadašnji direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda Milan Bulajić, zahtijevao je da zbirka arhivske građe, s obzirom na njen značaj, bude ustupljena ovom muzeju ali da tada Dodiku nisu bili na prvom mjestu srpski interesi već njegovi lični i zato je zbirka otišla preko Vašingtona u Zagreb.

„Pošto Dodik očigledno nema osjećaja za svoj postupak koji je napravio a koji je ravan izdaji nacionalnog interesa, možda bi trebali zvaničnici iz Srbije imati u vidu kada obilježavaju sjećanje na jasenovačke žrtve, da ga zaobiđu u zvaničnom protokolu. Vjerujem da su to, poslije svega, jasenovačke žrtve zaslužile“ – zaključio je Govedarica.


Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana