Kultura     | 23.04.2021. 14:00 |

U Brčkom otvorena izložba 'Islamska umjetnost Irana'

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 23. aprila(FENA) - U organizaciji BZK "Preporod“ Brčko i Iranskog kulturnog centra u Bosni i Hercegovini danas je u brčanskom Domu Islahijeta otvorena izložba pod nazivom "Islamska umjetnost Irana“.

U okviru izložbe predstavljeni su kaligrafski radovi iranskog umjetnika Saida Rezaija, a uz njih su izloženi ručni radovi iz oblasti tradicionalne iranske kulture i više publikacija u kojima je predstavljena kulturna historija Irana.

U skladu sa epidemiološkim mjerama otvaranju izložbe je prisustvovao manji broj članova i simpatizera "Preporoda“, a video linkom prisutnima se obratio ataše za kulturu ambasade Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Hossein Nouri.

On je u svome obraćanju kazao da je ramazan mjesec približavanja Božijoj milosti, a i umjetnost je jedan od načina kako se čovjek može približiti Bogu.

- Izložena djela kaligrafa Saida Rezaija pripadaju novijem pravcu u kaligrafiji koji su prije nekoliko godina razvili iranski umjetnici a riječ je o spoju slikarstva i kaligrafije. Taj pravac se označava nazivom Slikanje slova a izložena djela sadrže stihove najvećih perzijskih pjesnika kao što su Mevlana, Sadi, Hafiz i Hajjam - izjavio je Nouri.

On je izrazio zadovoljstvo što Iranski kulturni centar ima priliku i u Brčkom predstaviti svoje aktivnosti.

Saradnica BZK "Preporod“ Brčko Enida Murselović koja je koordinirala ovom aktivnošću izjavila je da Brčaci imaju jedinstvenu prilu upoznati tradicionalnu iransku umjetnost i pogledati kaligrafske radove afirmisanog iranskog kaligrafa Rezaija.

- Nadamo se da je ova izložba samo početak naše saradnje sa Iranskim kulturnim centrom u Bosni i Hercegovini te da ćemo uskoro imati priliku i organizirati i veće manifestacije kakva je "Dani kulture Irana“ - izjavila je Murselović.

Iranski kulturni centar u Bosni i Hercegovini osnovan je 1995. godine, a glavni cilj te institiucije jeste da kroz kurseve perzijskog jezika i kulturne događaje promovira iransku kulturu, umjetnost, tradiciju, civilizaciju i historiju. Osim toga, ova institucija svake godine organizira brojne izložbe i kulturne događaje, kako u Sarajevu, tako i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Umjetnik čije radove Brčaci imaju priliku vidjeti, kaligraf Said Rezai rođen je 1964. godine u gradu Sardrudu, provincija Hamadan, u Iranu. Osim kaligrafijom, bavi se i izradama minijatura i drvorezom. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama, a održan je veliki broj i njegovih samostalnih izložbi, na Istoku i u Bosni i Hercegovini. Godine 2019. je bio gost Iranskog kulturnog centra na manifestaciji “Dani kulture Irana”, gdje je zaljubljenicima u umjetnost u Sarajevu i Tuzli predstavio svoje radove.

Izložba će biti postavljena do 7. maja, a posjetioci je mogu pogledati svakim radnim danom u vremenu od 9 do 21 sat.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom