Bosna i Hercegovina     | 23.04.2021. 12:59 |

Osmanović pozvao šefove klubova u Evropskom parlamentu da iniciraju sankcije secesionistima u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović obratio se šefovima klubova zastupnika u Evropskom parlamentu povodom kontroverznog „non papera“ u kojem se promovira ideja prekrajanja državnih granica na Zapadnom Balkanu.

Osmanović je od institucija Evropske unije (EU) zatražio izricanje sankcija za one koji zastupaju ideje i politike koje predstavljaju prijetnju sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, naglasivši da je ovo trenutak u kojem demokratske snage u EU moraju podići svoj glas i konkretnim postupcima jasno poručiti onima koji nastoje narušiti njene principe i ugroziti stabilnost na kontinentu da su takve ideje neprihvatljive.

- Vjerujem u odlučnost demokratskih snaga i očekujem da će Evropski parlament već na narednoj sjednici nedvosmisleno odbaciti i osuditi sporni „non paper“, te da će inicirati sankcionisanje onih koji zastupaju ideje i politike koje predstavljaju prijetnju sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana, ali i cijele Evrope – poručio je Osmanović.

Šef Kluba SDA, u izjavi za javnost, također podsjeća da je EU još 21. marta 2011. godine usvojila okvir kojim je omogućeno izricanje restriktivnih mjera protiv fizičkih i pravnih lica čije djelovanje podriva suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, te ozbiljno ugrožava sigurnosnu situaciju, a da je taj okvir još jednom potvrđen u martu ove godine.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo