Kultura     | 23.04.2021. 12:32 |

U Sarajevu Svjetski dan knjige obilježen simboličnim mijenjanjem knjige za ružu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) – U vrtu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je je obilježen 23. april, Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Pasionirani čitaoci, predstavnici biblioteka sa područja Sarajeva, institucija koje vode brigu o knjigama, okupili su se oko šadrvana u vrtu Muzeja te simbolično mijenjali knjige za ruže.

- Prisjećali smo se da je ruža u zapadnoj kulturi simbol i preporoda i Hristovih rana i nebeskog otkupljenja, inicijacija o antičkim misterijima. Ruža je simbol i duhovne moći i znanja, ali prije svega simbol ljubavi i u sufijskoj tradiciji i Danteovoj božanstvenoj komediji - kazao je Asmir Kujović iz PEN centra BiH.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić čestitao je svima koji su napisali jednu riječ i potpisali svoje autorsko djelo, čestitao je i državi BiH koja je zasnovana na knjigama, na poruci knjige.

- Ali najbitnije je da se vratimo osnovi, a to je obrazovanje, znanje, mudrost koja se stiče kroz život i jednako sa knjigom. Postoje ljudi, bliski i daleki, ali ostalo je još uvijek to da je knjiga najbolji prijatelj – kazao je Spahić.

Najavio je da će 9. maja biti otvorena prva "Olimpijada kulture Sarajevo 2021“ na kojoj će biti predstavljeno deset najzanimljivijih umjetnika sa svih kontinenata svijeta. U fokusu programa su autori, pisci, pjesnici.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!