Bosna i Hercegovina     | 23.04.2021. 12:48 |

VSTVBiH - Održan panel o ujednačavanju sudske prakse iz građanske oblasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Panel o ujednačavanju sudske prakse iz građanske oblasti održan je u četvrtak, uz učešće predstavnika najviših sudova u Bosni i Hercegovini, odnosno sudije apelacionog odjeljenja Suda BiH, te sudija iz građanskog odjeljenja Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS i Apelacionog suda Brčko distrikta BiH.

Razgovarano je o temi „Pravo banke na naplatu naknade troškova obrade kredita od korisnika kredita kada je ugovorna odredba o naknadi ovih troškova sadržana u unaprijed formulisanom ugovoru banke (standardnom obrascu ugovora) i iznos troškova obrade naveden u fiksnom iznosu, odnosno u procentu koji se veže za iznos odobrenih kreditnih sredstava“.

Aktueliziranje rada panela za ujednačavanje sudske prakse pozdravio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV BiH) sudija Halil Lagumdžija i predsjedavajući Stalne komisije VSTV-a BiH za edukaciju i sudsku dokumentaciju, sudija Selim Karamehić.

Predsjednik VSTV-a BiH je u uvodnom obraćanju, između ostalog, istakao značaj rada panela za ujednačavanje sudske prakse te je učesnike sastanka pozvao da svoja razmišljanja i ideje za unapređenje rada panela razmjene sa VSTV-om BiH radi postizanja jednakosti građana pred zakonom i podizanja povjerenja građana u rad pravosuđa na svim nivoima.

Također je ohrabrio sudove da kandiduju i druge teme za koje misle da su podobne za raspravljanje na panelu, napomenuvši da će Vijeće učiniti sve da održavanje sastanaka koordinira na najvišem nivou putem Odjela za sudsku dokumentaciju i edukaciju Sekretarijata VSTV-a BiH.

Nakon uvodnog referata koji je na spomenutu temu pripremio Apelacioni sud Brčko distrikta BiH, sudovi su izložili svoja iskustva, argumetaciju za određena razmišljanja i svoju sudsku praksu.

Razgovarano je, također, i o načinu na koji se ovo pitanje obrađuje u presudama sudova u regionu, odnosno međunarodnih sudova.

Razgovori o troškovima obrade kredita će se nastaviti u narednom periodu s ciljem usaglašavanja pravnih stavova sudova o ovom pitanju.

Sastanak je održan putem Webex platforme u koordinaciji VSTV-a BiH i uz podršku uposlenika Odjela za sudsku dokumentaciju i edukaciju Sekretarijata VSTV-a BiH, saopćeno je iz tog regulatornog tijela.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta