Bosna i Hercegovina     | 22.04.2021. 15:39 |

Porsche BH doprinosi zaštiti klime kroz projekt #Project1Hour

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Kompanije PORSCHE BH, Porsche Sarajevo i Porsche Leasing kao članice VW Grupacije u BiH danas su se uključile u globalni projekt #Project1Hour Volkswagen-a AG u cilju doprinosa za zaštitu klime.  

- Već duži period PORSCHE BH ulaže veliki napor u približavanju ekološki opravdane mobilnosti i pionir je na našem tržistu u prezentovanju elektro mobilnosti sa velikim doprinosom u izgradnji infrastrukture električnih punionica, gdje je do sada instalirano više od 50 električnih punionica širom Bosne i Hercegovine. Ovim se teži približiti elektro mobilnost kao budućnost automobilske industrije a koja će i u najvećoj mjeri svojom boljom implementacijom u vremenu ispred nas upravo jednim dijelom poboljšati klimatske okolnosti i u gradovima širom BiH - izjavio je direktor kompanije Porsche BH Senad Olovčić. 

Naime, Volkswagen AG je pokrenuo svoj program dekarbonizacije koji je zasnovan na klimatskom cilju UN da se globalno zagrijavanje ograniči na maksimalno 2 °C. Cilj programa je da se do 2025. smanje emisije CO2 za 30 posto u odnosu na 2015. i da se do 2050. postigne karbonska neutralnost.

Da bi se globalno zagrijavanje držalo na nivou koji čini život ljudi na planeti mogućim i dostojnim, svako mora da pruži doprinos, te je ovo prvi put da se zaposleni Volkswagen koncerna širom svijeta bave sat vremena jednom određenom temom - zaštitom klime. 

Navedene bh. kompanije uključile su se u projekt učestvujući na tematskoj radionicu na Dan planete zemlje, 22. april.

Cilj je upoznati sve zaposlene o aspektima klimatskih promjena, te iznaći načine kako svako od nas može individualno doprinijeti poboljšanju klimatskih uslova. Primjer toga je preduzimanje individualnih mjera za zaštitu klime na lokalnom nivou te na taj način pružiti sopstveni doprinos - u našem radnom okruženju i privatnom životu.

U susret Danu planete Zemlje, zaposlenici su kroz različite aktivnosti doprinijeli, ekologiji počev od sadnje drveća, pješačenja, čišćenja otpada, a istovremeno diskutovali i obavezali se na sprovođenje ideja i aktivnosti koje će podići svijest o važnosti ekologije, ali i konkretno smanjiti zagađenje.

- Buduće aktivnosti će biti usmjerene na ekološke projekte i aktivnosti unutar kompanije, ali i u privatnom angažmanu svih zaposlenika sa ciljem doprinosa ekologiji - rekao je ambasador projekta Haris Muratović, navodi u saopćenju PORSCHE BH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu